Søg på Klog KostDerfor øger rødt kød risikoen for åreforkalkning

Rødt kød fra svin, køer og andre firbenede pattedyr indeholder ikke bare mættet fedt, men også et stof kaldet L-carnitin, der kan forårsage åreforkalkning.

 

Ny forskning viser at to forskellige tarmbakterier omdanner det til metabolitter, der øger risikoen for at udvikle hjertesygdom.

Tidligere forskning har vist hvordan bakterier i tarmen omdanner L-carnitin til en forbindelse kaldet trimethylamin, som igen skifter til en metabolit navngivet trimethylamin-N-oxid (TMAO), som fremmer åreforkalkning.

Nu har de samme forskere anført af Dr. Stanley Hazen fra Lerner Research Institute og Miller Family Heart and Vascular Institute ved Cleveland Clinic identificeret en anden metabolit, kaldet gamma-butyrobetain, der i endnu højere grad udvikles af tarmbakterier fra L-carnitin - og konstateret at den også bidrager til åreforklakning.

Forskerne har opdaget, at gammabutyrobetain fremstilles som en mellem-metabolit af mikrober i et omfang, der er 1.000 gange højere end dannelsen af trimethylamin i tarmen, hvilket gør det til den mest almindelige metabolit genereret fra L-carnitin af mikrober - i hvert fald i deres museforsøg.

Desuden kan gammabutyrobetain selv omdannes til trimethylamin og TMAO. Imidlertid er de bakterier, der producerer gammabutyrobetain fra L-carnitin forskellige fra de bakterie-arter, der producerer trimethylamin fra L-carnitin.

Opdagelsen af, at metabolismen af L-carnitin omfatter to forskellige tarmbakterier giver mulighed for nye mål for forebyggelse af åreforkalkning - for eksempel ved at hæmme forskellige bakterielle enzymer eller at ændre tarmfloraen med probiotika og andre behandlinger.

"Undersøgelser kan hjælpe os til at udvikle en behandling, der gør det muligt at folk kan spise en bøf med mindre bekymring for at udvikle hjertesygdom," siger Hazen, der har offentliggjort undersøgelsen i tidsskriftet Cell Metabolism.