Søg på Klog KostErstat en smule kød med nødder for dit hjertes skyld

Erstatter du bare en smule fedt fra rødt kød og smør med fedt fra nødder og frø, så kan du markant reducere risikoen for hjertesygdom og -død.

 

En ny undersøgelse fra Harvard School of Public Health (HSPH) viser at hvis man bare erstatter 5 procent af kalorierne, der kommer fra kilder til mættet fedt med kilder til flerumættet fedt, så reduceres risikoen for at blive ramt af koronar hjertesygdom med 9 procent. Risikoen for at dø af sygdommen falder med 13 procent.

Undersøgelsen undersøgte madvarer med linolsyre, der er det vigtigste flerumættede fedt, som findes i vegetabilsk olie, nødder og frø.

Også udskiftning af 5 procent af kalorierne fra kulhydrater med linolsyre var forbundet med lignende reduktioner i risikoen for hjertesygdomme, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskritet Cirkulation.

"Der har været meget forvirring og sensationelle overskrifter om den rolle, som forskellige typer af fedt har for hjertekar-sygdomme," siger undersøgelsens senior forfatter Frank Hu, der er professor i ernæring og epidemiologi ved HSPH.

"Lodtrækningsbaserede kliniske forsøg har vist, at erstatning af mættet fedt med flerumættet fedt reducerer både det totale kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol. Og vores omfattende meta-analyse giver klare beviser for fordelen ved at bruge flerumættet fedt som erstatning for mættet fedt."

21 procent lavere dødsrisiko

Undersøgelsen er baseret på en systematisk gennemgang og meta-analyse af prospektive befolkningsstudier for at sammenfatte beviserne vedrørende forbindelsen mellem kosten, linolsyre og risikoen for koronar hjertesygdom hos generelt raske mennesker. De identificerede 13 publicerede og upublicerede undersøgelser med i alt 310.602 personer, hvoraf 12.479 blev ramt af koronar hjertesygdom hvoraf 5.882 døde.

Resultaterne viste, at linolsyre er omvendt forbundet med risikoen for koronar hjertesygdom på en måde hvor risikoen for hjertesygdommen bliver mindre, des mere linolsyre man indtager.

Forskerne konstaterede at risikoen for koronar hjertesygdom var 15 procent lavere for dem, der indtog mest linolsyre i forhold til dem, der indtog mest. og den samme sammenligning viste en 21 procent lavere risiko for at dø af koronar hjertesygdom.

Disse resultater var uafhængige af almindelige risikofaktorer for hjertekarsygdomme som rygning og andre kostfaktorer, eksempelvis mængden af kostfibre.

Forskerne mener at deres resultater understøtter råd om at erstatte smør, svinefedt, og fedt fra rødt kød med flydende vegetabilske olier i madlavningen og ved bordet.