Søg på Klog Kost

Indholdet af nitrat i rødbeder og især rødbedesaft kan bruges i behandlingen af patienter med hjertesvigt ved at udvide blodkarrene.

Rødbeder forbedrer muskeltræning

Rødbeders indhold af nitrat kan øge musklernes præstationsevne og dermed både sikre bedre sportspræstationer og forbedre behandlingen af hjertesvigt.

 

Det er konklusionerne i en ny undersøgelse lavet af forskere fra Kansas State University, der har udgivet en artikel i tidsskriftet Journal of Nitric Oxide, Biology and Chemistry om hvordan nitrat i kosten påvirker musklernes blodkar.

Auburn University fodboldhold afslørede for nylig at spillerne drak et koncentrat af rødbeder eller sukkerroer før hver kamp. Saften kan have bidraget til holdets seneste kanon-sæson - og en træningsfysiolog, der har studeret rødbeders helbredseffekter i flere år, mener også, at det kan være tilfældet.

"Vores forskning, som blev offentliggjort i tidsskriftet Physiology i 2013, har vist, at nitrat i rødbedekoncentrat øger blodtilførslen til musklerne under træning," siger David Poole, der er professor i motion kinesiologi og anatomi og fysiologi på Kansas State University.

Forskernes seneste undersøgelse har forsøgt at forklare, hvordan rødbedesaft kan være en fordel for fodboldspillere ved fortrinsvis at øge blodgennemstrømningen til hurtigt reagerende muskelfibre - dem, der anvendes til eksplosive løb.

Ud over at forbedre sportslige præstationer, konstaterede undersøgelsen, at rødbedesaft kan forbedre livskvaliteten for patienter med hjertesvigt.

"Husk, at for hver fodboldspiller i USA, er der mange tusinde patienter med hjertesvigt, der kan have fordel af denne behandling," siger Poole.

"Det er en stor ting, fordi selvom du kun kan øge iltindholdet med 10 procent, kan det være forskellen mellem om en patient er bundet til en kørestol eller kan komme op og gå rundt og interagere med sin familie."

Omdannes til nitrit af mundens bakterier

Fordelene ved rødbeder kommer fra nitrat. 70 ml rødbedesaft indeholder omtrent den samme mængde nitrat som i 100 gram spinat.

"Når det drikkes, reduceres nitrat i munden af bakterier til nitrit," forklarer en anden af undersøgelsens forskere Scott Ferguson, der er ph.d.-studerende i anatomi og fysiologi.

"Nitrit synkes igen og derefter reduceres til nitrogenoxid, som er effektiv til at udvide blodkarrene. Det er som at tænde en vandhane, der får blodet til at stræmme frit."

Rødbedesaften resulterede i en 38 procent højere blodgennemstrømning til skeletmuskulaturen under træning og fortrinsvis til de mindre iltede, hurtige reagerende muskler.

"Hjertesvigt er en sygdom, hvor ilt til bestemte væv, især skeletmuskler, er nedsat, hvilket betyder at det er sværere at bevæge arme og ben og være fysisk aktiv," siger Poole.

"Den bedste behandling for disse patienter er at komme op og bevæge sig rundt. Det er imidlertid ofte vanskeligt. Forøgelse af ilttilførsel til disse muskler gennem rødbeder kan være en hjælp i behandlingen for at forbedre livskvaliteten for disse patienter."