6 madråd mod hjertesvigt

 

2. Laks

Fede fisk som laks, tun og sild har et højt indhold af coenzym Q10 (CoQ10), der ifølge en dansk undersøgelse fra Rigshospitalet kan halvere dødsrisikoen.

CoQ10 indholdet mindskes i hjertemusklen hos patienter med hjertesvigt, og reduceringen bliver mere udtalt, jo værre hjertesvigtet er.

Undersøgelsen, der er gennemført med deltagelse af en række hjertecentre i både Europa, Asien og Australien, viste, at tilskud med CoQ10 kan reducere risikoen for alvorlige hjertesvigt med over 40 procent. Det vil sige risikoen for en uplanlagt indlæggelse på grund af forværret hjertesvigt, kardiovaskulær død, akut hjertetransplantation eller at få brug for en blodpumpe.

Laks og andre fede har dertil et højt indhold af de flerumættede fedtsyrer, der i utallige undersøgelser har vist sig vigtige for et sundt hjerte.