Skip to main content
logo for klog kost

Blåbær kan bremse Parkinsons sygdom

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Blåbær kan tilsyneladende forebygge tidlig død hos personer, der lider af Parkinsons sygdom.

Tidligere undersøgelser har antydet, at blåbær kan hjælpe med at reducere vores risiko for diabetes og hjerteanfald. Nu tyder en undersøgelse fra Memorial University of Newfoundland i Canada på at frugten kan hjælpe med at behandle Parkinsons sygdom og andre neurodegenerative sygdomme.

Omkring 1 ud af 1000 danskere har Parkinsons, der skyldes mangle på signalstoffet dopamin i hjernen. Præcis hvad der forårsager sygdommen er uklar, men tidligere forskning har vist, at et gen kaldet alfa-synuclein kan spille en rolle i udviklingen.

Alfa-synuclein er et protein i hjernen, der primært findes for enden af nerveceller i nervesystemets strukturer, der kaldes præsynaptiske terminaler. Disse terminaler er ansvarlig for at frigive neurotransmittere - kemiske budbringere, der sender signaler mellem neuroner, der er afgørende for normal hjernefunktion.

Undersøgelser tyder på, at alfa-synuclein spiller en afgørende rolle for reguleringen af hvor meget dopamin, der frigives. Dopamin er en neurotransmitter involveret i bevægelsesfunktioner, der menes at mangle hos Parkinsons-patienter.

"Dette gen har vist sig at være årsag til arvelig Parkinsons sygdom hos familier, der har mere af proteinet eller en usædvanlig form af det," forklarer en af undersøgelsens medforfattere Dr. Brian Staveley fra Biologisk Institut på Memorial.

{module 120}

Undersøgelser har vist, at personer, der har en akkumulering af alfa-synuclein er mere tilbøjelige til at opleve oxidativ stress. Dette er en ubalance mellem produktionen af frie radikaler - molekyler, der kan forårsage celleskader eller død - og kroppens evne til at beskytte mod celleskader med hjælp fra antioxidanter.

Otte år længere levetid

I forsøg med bananfluer, som fik indsat genet, konstaterede forskerne fra Newfoundland at alpha-synuclein medførte at nethinden blev ødelagt og at fluerne fik en kortere levetid.

Da blåbær er kendt for at være rig på fibre, antioxidanter og phytonæringsstoffer prøvede forskerne at sammenligne effekten af en kost rig på blåbær og en sædvanlig kost.

Forskerne konstaterede, at fluer, der blev fodret med blåbærekstrakt havde op til 8 dages (15%) længere levetid end fluer, der fik en almindelig kost. Desuden syntes blåbærekstraktet, at forbedre øjets defekter hos fluerne.

Ifølge Dr. Staveley svarer stigningen i levetiden hos bananfluerne til otte års ekstra levetid hos mennesker.

Dr. Staveley siger, at sammenlignet med lægemidler bliver fødevarer med potentielle medicinske og sundhedsmæssige effekter ikke testet godt nok, da de ikke har brug for det til godkendelse.

"Ved at nærme undersøge det fra et videnskabeligt synspunkt håber vi, at kunne se præcis, hvad en bestemt ekstrakt har af effekter i dyreforsøg."

Han har derfor planer om at begynde at arbejde med en producent af pulvere fra vilde bær - for at evaluere deres blåbær og tranebær kosttilskud.