Skip to main content
logo for klog kost

Middelhavsmad påvirker racers hjerner forskelligt

Har du afrikanske aner har du større chance for at undgå hukommelsesproblemer og andre tegn på demens ved at spise Middelhavskost.

{snippet start}

Middelhavskosten har vist sig at gavne alle når det gælder et bedre hjertekar-helbred, men en ny undersøgelse tyder på at den ikke gavner gamle hvide menneskers hjerner lige så meget som amerikanere med en afrikansk oprindelse.

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Gerontologi og er baseret på data om 2.326 gamle amerikanere mellem 70 og 79 år, der har fået foretaget jævnlige undersøgelser af deres mentale tilstand i otte år.

Middelhavskosten har færre kødprodukter og flere plante-baserede fødevarer og enkeltumættede fedtsyrer fra olivenolie og rapsolie end en typisk amerikansk kost.

"Vi fandt en signifikant sammenhæng mellem Middelhavskosten og en langsommere kognitiv tilbagegang blandt personer med afrikansk oprindelse, men ikke hos hvide, ældre voksne. Vores undersøgelse er den første, der viser en mulig racespecifik sammenhæng mellem Middelhavskost og kognitiv tilbagegang," siger forskerne, der blev anført af Prof. Danit R. Shahar, som er registreret diætist.

Forskerne bemærker, at yderligere undersøgelser i forskellige befolkningsgrupper er nødvendige for at bekræfte association mellem middelhavsdiæten og kognitiv tilbagegang for at kunne udpege de faktorer, der kan forklare disse resultater.

Adskillige undersøgelser har dog vist at amerikanere med afrikansk oprindelse har et markant højere blodtryk end hvide amerikanere, hvilket kan skyldes forskelle i spisevaner eller socioøkonomiske årsager. Et højt blodtryk har tidligere vist sig at kunne øge risikoen for demens-lignende symptomer, fordi et højt blodtryk øger risikoen for blodpropper i og blodtilførslen til hjernen.