Skip to main content
logo for klog kost

Hurtige kulhydrater kan medføre hukommelsestab

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Spiser du for mange kulhydrater risikerer du ikke bare et højt blodsukker, men også hurtigere at blive ramt af hukommelsestab.

Ny forskning tyder på, at folk med højt blodsukker, selv dem, der ikke har diabetes, kan have en øget risiko for at udvikle kognitiv svækkelse.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Neurology, hvor tyske forskere har analyseret blodsukkermålinger fra 143 personer med en gennemsnitsalder på 63 år for at sammenligne med deres kognitive evner.

Tidligere forskning har vist, at mennesker med diabetes 2, som er en lidelse hvor blodsukkerniveauet bliver for høj, kan øge risikoen for demens.

Diabetes betragtes som en risikofaktor for vaskulær demens, da det kan beskadige blodkarrene i hjernen. Denne form for demens er ofte forårsaget af nedsat eller blokeret blodgennemstrømning til hjernen.

Hurtige kulhydrater

Hurtige kulhydrater er en betegnelse for kulhydrater, der omdannes hurtigt til glucose og derfor får blodsukkeret til at stige, fordi insulinen, der skal føre glucosen ind i cellerne, ikke kan følge med - eller hvis man har diabetes - ikke er der. I og med at glucosen ophobes i blodet stiger blodsukkeret. Hurtige kulhydrater er f.eks. sukker, druesukker, frugtsukker, honning, franskbrød og kartofler.

Men forskerne fra Tyskland siger nu, at selv personer uden diabetes, der har for højt blodsukker har forøget risiko for nedsat hukommelse.

Deltagerne i undersøgelsen måtte ikke lide af prædiabetes, som er et forstadie til diabetes grundet nedsat glukose-tolerance, de måtte heller ikke være overvægtige , drikke mere end 3,5 genstande (alkohol) om dagen eller allerede lide af kognitive problemer.

Deltagerne gennemgik blodsukkermålinger og forpligtede sig til at udføre hukommelsetest - som for eksempel at skulle huske en liste med 15 ord 30 minutter efter at have hørt dem.

Forskerne udførte også scanninger af deltagernes hjerner for at måle størrelsen på hippocampus - en region af hjernen, der er knyttet til hukommelsen.

Resultaterne viste, at deltagere, der havde lavere blodsukkerniveauer opnåede højere score på hukommelsestest, sammenlignet med dem, der havde højere blodsukkerniveauer.

{module 120}

Huskede færre ord

I testen, hvor man skulle huske 15 ord, konstaterede forskerne, at personer med højere blodsukkerniveau huskede færre ord. De kunne graduere hukommelsesevnen sådan, at for hver stigning på 7 mmol/mol af en glukosemarkør kaldet HbA1c, kunne deltagerne huske to ord færre.

"Klinisk set er det i det lange løb vigtigt for din hjerne, at sænke blodsukkeret af hensyn til hukommelsesfunktioner samt hukommelsesrelevante hjernestrukturer som hippocampus - selvom blodsukkeret ligger indenfor normalen," siger forrskerne.

Videnskabeligt var vi i stand til at kaste yderligere lys over de mekanismer, der regulerer disse effekter. DTI -baserede (diffusion tensor imaging) målinger viste, at ikke alene er størrelsen på hippocampus mindre, men også den mikrostrukturelle integritet er lavere, hvis blodsukkeret er højere."

Forskerne bemærker, at disse resultater kan føre til en bedre forståelse af de mekanismer, der ligger til grund for effekten af kronisk forhøjet glukose funktion og struktur, og hvordan de interagerer.

Desuden tyder deres forskning på, at ændringer i livsstil for at forbedre blodsukkerniveauet på lang sigt kan være en god ide for at forhindre kognitiv tilbagegang, når vi bliver ældre.

"Det indebærer for eksempel at spise en kost rig på fibre, grøntsager, protein og fuldkornsprodukter og dyrke fysisk aktivitet på regelmæssig basis."