Søg på Klog Kost

Ældre kvinder med en kop kaffeAntioxidanter i kaffe og te gør tilsyneladende ikke den store forskel for demens-risikoen.

Antioxidanter er ikke et fedt for din demens-risiko

Det er ikke et fedt hvad for nogle antioxidanter man indtager - i hvert fald hvis man vil undgå slagtilfælde og demens.

 

I modsætning til tidligere forskning viser en ny stor og langvarig undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Neurology, at det samlede niveau af antioxidanter som lycopen, betacaroten og vitamin C og E ikke har betydning for risikoen for at få slagtilfælde eller udvikle demens.

"Resultaterne er interessante, fordi andre undersøgelser har antydet, at antioxidanter kan hjælpe med at beskytte mod slagtilfælde og demens," siger undersøgelsens forfatter Elizabeth E. Devore fra Harvard Medical School i Boston og Erasmus Medical Center i Rotterdam, Holland.

"Det er muligt, at de enkelte antioxidanter eller de vigtigste fødevarer, der indeholder disse antioxidanter - i modsætning til det samlede antioxidant-niveau i kosten - er årsag til de lavere risici for demens og slagtilfælde, som tidligere undersøgelser har vist."  

Undersøgelsen omfattede 5.395 hollændere fra Rotterdam over 55 år, som ikke havde tegn på demens ved starten af undersøgelsen. Deltagerne udfyldte i begyndelsen af 1990erne spørgeskemaer om, hvor ofte de havde spist 170 fødevarer i det forløbne år, hvorefter forskerne fulgte dem i gennemsnitligt næsten 14 år.  

Deltagerne blev inddelt i tre antioxidant-grupper: lav, moderat og højt indhold af antioxidanter i kosten.

Omkring 600 mennesker udviklede demens i løbet af undersøgelsen, og ligeledes fik ca. 600 mennesker et slagtilfælde.

Men forskerne kunne ikke konstatere, at mennesker med generelt høje niveauer af antioxidanter var mere eller mindre tilbøjelige til at udvikle hjernesygdom end folk med lave niveauer af antioxidanter.  

Læs også: Fedt beskytter din hjerne mod demens

Devore bemærker dog, at omkring 90 procent af forskellen i antioxidanter i undersøgelsen skyldtes kaffe og te. Kaffe og te indeholder høje niveauer af antioxidanter som flavonoider.  

"Dette adskilte sig fra en italiensk undersøgelse, der fandt at højere antioxidant-niveauer var forbundet med en lavere risiko for slagtilfælde. Der var forskellen i hvor meget kaffe og te folk drak dog  lavere, mens forskellene i hvor meget alkohol (vin), frugt og grøntsager deltagerne indtog, var højere," siger Devore.

Læs også: Undgå rynker og demens: Spis fisk

Den nye hollandske undersøgelse tyder således især på at antioxidanter i kaffe og te ikke gør den store forrskel i forhold til demens og slagtilfælde, mens den italienske undersøgelse tyder på at middelhavskostens større indhold af frugt og grønt samt rødvin igen viser sin effekt.