Søg på Klog Kost

Et stort glas kakaomælk reducerer risikoen for demens

Et glas kakaomælk kan tilsyneladende sikre at din hukommelse ikke svigter.Drikker du et glas kakaomælk dagligt, kan du reducere eller udsætte din risiko for at udvikle demens.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskerne testede flavonolerfra kakao på 90 ældre deltagere, der havde en mild form for kognitiv skade.

Hvert år udvikler mere end seks procent af ældre over 70 år en mild kognitiv svækkelse, en tilstand, der involverer hukommelsestab, som kan udvikle sig til demens og Alzheimers sygdom.

Flavonoler kan findes i te, vindruer, rødvin, æbler og kakaoprodukter og er blevet forbundet med en nedsat risiko for demens. De kan hjælpe på hjernens struktur og funktion direkte ved at beskytte neuroner fra skader, forbedre stofskiftet og deres samspil med den molekylære struktur er ansvarlig for hukommelsen, siger forskerne. Indirekte kan flavonoler hjælpe ved at forbedre hjernens blodgennemstrømning.

I denne undersøgelse blev 90 ældre deltagere med mild kognitiv svækkelse tilfældigt udvalgt til dagligt at drikke enten 990 mg, 520 mg eller 45 mg flavonoler i et glas kakomælk i otte uger.

Forskere fra Cornell University fandt i 2007 ud af at et typisk glas kakaomælk indeholdt et gram (1000 mg) flavonoler.

Forskerne sikrede at deltagerne ikke fik flavonoler fra andre dele af kosten, som kunne forstyrre resultaterne.

Bedre insulinfølsomhed

Deltagernes kognitive funktion blev undersøgt ved neuro-psykologiske tests af korttidshukommelse, langsigtet episodisk hukommelse, hastighed og global kognition.

Forskerne fandt:

  • Scoren blev væsentligt forbedret mht. evnerne til at forholde sig til visuelle stimuli, til motoriske reaktioner, arbejdshukommelse, opgave-skift og verbal hukommelse hos de to grupper der drak mest kakaomælk.
  • Deltagerne der drak mest kakaomælk havde signifikant højere samlet kognitiv score end dem, der drak mindst.
  • Insulinresistens, blodtryk og oxidativt stress blev også reduceret hos de to grupper, der drak mest. Ændringer i insulinresistensen var årsag til omkring 40 procent af deltagenes totale kognitive forbedringer.

- Denne undersøgelse giver opmuntrende tegn på, at indtagelse af kakao flavonoler, som en del af en kalorie-kontrolleret og ernæringsmæssigt afbalanceret kost, kan forbedre den kognitive funktion, siger dr. Giovambattista Desideri, hovedforfatter på en artikel om forsøget i tidsskriftet Hypertension og og leder af Geriatrisk afdeling på universitet i L'Aquila i Italien.

- Den positive effekt på den kognitive funktion kan hovedsageligt forklares af en forbedring i insulinfølsomhed. Det er endnu uklart, om disse fordele i kognition er en direkte konsekvens af kakao-flavonolider eller en sekundær effekt af generelle forbedringer i den kardiovaskulær funktion, siger han.

Undersøgelsens deltagere var generelt ved godt helbred uden kendte kardiovaskulære sygdomme. Den er således ikke fuldstændig repræsentativ for alle med mild kognitiv svækkelse. Endvidere blev kun nogle kliniske træk ved mild kognitiv svækkelse undersøgt.

- I betragtning af den globale stigning i kognitive forstyrrelser, som har en ægte indflydelse på den enkeltes livskvalitet, er der behov for yderligere forskning i kakao flavonolers muligheder for at forhindre eller forsinke udviklingen af mild kognitiv svækkelse, mener Desideri.