Søg på Klog Kost

Jo mere du spiser som i Middelhavsområdet, des større chance har du for at undgå at hjernen tidligt skrumper.Jo mere du spiser som i Middelhavsområdet, des større chance har du for at undgå at hjernen tidligt skrumper.

Middelhavskost holder din hjerne yngre

Forskere har beregnet hvor mange års forskel, der er på hvornår din hjerne skrumper, afhængig af hvad du spiser.

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Columbia University i New York beskytter en Middelhavskost-lignende kost nemlig mod det hjernesvind, der opstår med alderen.

Middelhavskost indebærer typisk et højt forbrug af fisk og skaldyr, frugt, grøntsager, bønner, nødder og bælgfrugter og sunde fedtstoffer som olivenolie istedet for rødt kød og mejeriprodukter.

Undersøgelsen er baseret på 674 gamle med en gennemsnitsalder på 80, der ved starten var fri for demens og som blev bedt om at udfylde et spørgeskema om deres kostvaner i det forløbne år.

Forskerne opdelte deltagerne i to grupper alt efter om de spiste mindst fem komponenter i middelhavskosten eller overhovedet ikke eller kun i ringe omfang spiste noget, der mindede om en middelhavskost.

Omkring syv måneder efter udfyldelsen af spørgeskemaet, fik deltagerne lavet hjernescanninger, som målte deres samlede hjernestørrelse.

Sammenlignet med deltagere, der ikke spiste en Middelhavs-lignende kost, havde gruppen, der mindst spiste fem Middelhavs fødevarer gennemsnitligt en hjerne, der var omkring 13,11 mm større. Volumen af den grå substans var 5 mm større, mens deres hvide substans volumen var 6,41 mm større.

Forskellene i hjernens volumen mellem de to grupper svarede til omkring 5 års aldring, hvilket indikerer, at den middelhavs-lignende kost beskyttede deltagerne mod 5 års hjernesvind.

Konkret fandt forskerne, at især nogle kostvaner som for eksempel at spise mindst tre til fem portioner fisk om ugen og maksimalt 100 gram kød dagligt, viste sig at beskytte mod tab af hjerneceller svarer til omkring 3-4 års aldring.

"Disse resultater er spændende, da de rejser den mulighed, at folk kan forhindre, at hjernen skrumper og virkningerne af aldring på hjernen blot ved at følge en sund kost," siger Gu, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neurology.