Skip to main content
logo for klog kost
Proteiner i kød, æg og mælkeprodukter øger risikoen for hukommelsestab.

Du kan miste hukommelsen af for mange proteiner

Diæter med et højt proteinindhold og et lavt indtag af kulhydrater som de typiske low-carb-diæter kan øge risikoen for hukommelsestab.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra University of Louisville, KY, hvor forskere har undersøgt aminosyren methionin, der er en såkaldt essentiel aminosyre, som er vigtig for en række cellefunktioner i kroppen. Kroppen kan ikke selv producere ni - essentielle - aminosyrer, hvorfor de må tilføres via kosten.

Methionin findes især i kød, fisk, mælkeprodukter og æg, men også i enkelte planter som sesamfrø og paranødder. 

Tidligere undersøgelser har antydet at overdreven methylering - et system, der er involveret i regulering af genaktivitet, proteinfunktion og andre biologiske processer - kan medføre hukommelsestab ved at "inaktivere" gener, der spiller en rolle for den kognitive funktion.

Og ifølge den nye undersøgelse medfører en kost med meget methionin øget methylering af netriner - en klasse af proteiner, der er vigtige for hjernen - og dermed risiko for hukommelsestab.

Undersøgelsen er baseret på forsøg med mus, der fik en kost med methionin og et lavt indhold af folat, vitamin B6 og vitamin B12 i 6 uger. Musenes hukommelsesfunktion blev overvåget ugentligt gennem test, der målte deres reaktion på en frygt stimulans (en kat?).

Tab af langtidshukommelse

Efter fire uger reagerede musene ikke længere på den stimulans, der tidligere havde fremkaldt frygt, hvilket tyder på et tab af langtidshukommelsen. En kontrolgruppe, der ikke havde fået samme mængde methionin reagerede stadig på stimulansen.

Forskerne mener derfor at for meget methionin fører til hypermethylering af netrinerne og effektivt deaktiverer gener, der har betydning for hukommelsen. Denne teori blev bekræftet ved at injicere musenes hjerner med netrin gener, der ifølge forskerne medførte at deres langtidshukommelse blev restaureret med omkring 50 procent.

I en kommentar til resultaterne, siger forskerne:

"Tilsammen viser disse resultater, at en kost med et højt indhold af methionin, men et lavt indhold af folat og vitamin B6 og B12 kan medføre problemer med indlæring og hukommelse. Endvidere indikerer dataene, at faldet i netrin-niveauet på grund af hypermethylering kan være forbundet med hukommelsestab."

Forskerne har planer om at undersøge, hvordan kosten kan påvirke andre gener - f.eks microRNA gener - til at forårsage hukommelsestab.

aminosyrer, proteiner, hukommelse, methionin