12 madråd, der kan forebygge Alzheimers

3. Ekstra jomfru olivenolie

Forskere fra University of Louisiana mener at have fundet noget af forklaringen på at færre lider af Alzheimers i Middelhavsområdet.

 

Test på mus viste i 2013 at fenolen oleocanthal, der menes at have en væsentlig del af æren for at ekstra jomfru olivenolie er sundt for hjertet, også medvirker til at reducere akkumuleringen af beta-amyloid (Aβ) i hjernen.

Det lykkedes dem at spore effekten af oleocanthal både i hjernerne hos - og dyrkede hjerneceller fra - laboratoriemus. I begge tilfælde viste oleocanthal et konsekvent mønster, hvor det øgede produktion af to proteiner og vigtige enzymer, der menes at være afgørende vigtige for at fjerne Aβ fra hjernen.

"Oleocanthal udvundet af ekstra jomfruolivenolie har potentialet til at reducere risikoen for Alzheimers eller beslægtede neurodegenerative demenssygdomme," konkluderer forskerne derfor.

4. Nødder

Nødders indhold af såkaldte plantesteroler - især stigmasterol - kan tilsyneladende forhindre Alzheimers.

Det mener forskere fra Saarland University, der i samarbejde med forskere fra Bonn, Finland og Holland har undersøgt, hvordan plantesteroler har indflydelse på forkalkning i hjernen, som er forårsaget af kolesterol.

Stigmasterol er et plantesterol, der er planters svar på kolesterol. Når det bliver optaget i kroppen, menes det at sænke det menneskelige kolesterol ved - populært sagt - at kæmpe om den samme plads.

Ifølge forskerne hæmmer stigmasterol produktionen af de proteiner, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af Alzheimers.

"Stigmasterol har en effekt på en række molekylære processer: det sænker enzymaktivitet, hæmmer dannelsen af proteiner impliceret i udviklingen af Alzheimers sygdom og det ændrer strukturen af cellemembranen," forklarer Dr. Marcus Grimm.

Pistachienødder og mandler indeholder især meget stigmasterol.

5. Acaibær

Et australsk studie fra University of Adelaide offentliggjort i Neuroscience Letters, i 2013 viser at acaibær kan hæmme ophobningen af beta-amyloid proteiner.

Resultater af reagensglas-undersøgelser viste, at man ved at forbehandle celler med acai-ekstrakt og derefter udsætte dem for en særlig form for beta-amyloid kaldet Aß1-42 fik enten et signifikant mindre celletab eller en forbedring af cellernes levedygtighed.

"Acai-ekstrakter og bær besidder høje niveauer af anti-oxidanter , der generelt menes at afbøde de skadelige virkninger af reaktive iltarter i cellekultur. Men at acai gør det sværere for beta-amyloid at overleve er et nyt fund," siger forskerne.

Tags: grøn te, Alzheimers, gurkemeje, kaffe, blåbær, jordbær, acaibær