Skip to main content
logo for klog kost

Bær kan udsætte Alzheimers

{module Google Artikel Billedtop}
En kop jorbær eller blåbær dagligt kan tilsyneladende udsætte Aæzheimers i over to år.
 

Flere forskningsresultater tyder på at bær har en forebyggende effekt på Alzheimers og andre degenerative sygdomme.

Intet er endnu sikkert bevist. Men det kan jo ikke skade at spise bær, og forskerne håber at kunne dokumentere teorien om, at bær hjælper mod svigtende hukommelse i form af Alzheimers sygdom.

Rigtig mange lider af Alzheimers og andre hukommelsessygdomme, og antallet er stigende. Derfor arbejder forskerne på at finde bevis for, at bær og andre sunde fødevarer, som vi spiser i forvejen, kan forhindre hjernens nedtur.

Senest har forskerne fået øjnene op for bærs positive virkning. En undersøgelse af mere end 16.000 deltagende kvinder over 70 år antyder, at der er en forbindelse mellem at spise bær og hukommelsesproblemer. De kvinder, som spiste de fleste bær i løbet af en uge, havde den største chance for helt op til 2,5 års udskydelse af de første tegn på Alzheimers eller andre hukommelsestab. Og forskerne mener ikke, der er nogen grund til at tro, at billedet ser anderledes ud for mænd.

Leksikalt

{slider Alzheimers|closed}

{article Alzheimers}{text}{/article}

{slider Frie radikaler}

{article Frie radikaler}{text}{/article}

{/sliders}

Stor gevinst

De deltagende kvinder blev hver fjerde år siden 1980 spurgt til deres kost, og deres hukommelse blev testet hver andet år mellem 1995 og 2001. Forskerne fandt, at de kvinder, som spiste mindst en halv kop blåbær om ugen eller en kop jordbær, havde den største hukommelsesmæssige gevinst. Forskerne understreger dog, at en bedre hukommelse ikke nødvendigvis udelukkende skyldes bærrene.

Måske har bærrene kun en lille rolle, og andre livsstilsfaktorer kan spille ind. Motion, krydsord og andre stimulationer af hjernen, at have et godt socialt netvæk og at spise en sund og afbalanceret kost har alt sammen i tidligere undersøgelser vist sig at bidrage til at forhindre hjernens ældning.

Undersøgelsen er udført af forskere ved Channing Laboratory på Brigham and Womens Hospital i Boston, og den er offentliggjort i Annals of Neurology. Men vær opmærksom på, at den har fået økonomisk støtte fra California Strawberry Commision, altså jordbærproducenternes organisation. Måske værd at notere sig, selvom analyserne og forskernes arbejde i det hele taget er gjort helt uafhængigt at sponsorerne.

Sådan virker bærrene

De frie radikaler ødelægger hjernecellerne. Men bær er rige på flavonioder, som kan fungere ligesom antioxidanter, og som går ind og modarbejder de frie radikaler inden de når at skabe ødelæggelse.