Skip to main content
logo for klog kost

Grillkød øger risikoen for Alzheimers

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Elsker du en godt branket bøf fra grillen, så er du godt på vej mod en debil alderdom. Når kød grilles eller steges udvikles der nemlig stoffer, som kan ødelægge din hjerne.

Det viser nye indersøgelser, hvor forskere har undersøgt hvordan et stof, der forkortet kaldes AGE (Advanced glycation end-product) påvirker kroppen.

AGE er typisk resultatet af tørstegning enten på grill, i mikrobølgeovn eller ovn uden væde. Stoffet har i årtier været forbundet med en øget kræftrisiko og har også tidligere vist sig at øge risikoen for diabetes.

AGE findes allerede naturligt i kroppen på et lavt niveau. Men i en ny undersøgelse fra Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York fandt forskerne, at indtagelse af fødevarer med et højt indhold af AGEs øger kroppens niveau af AGE og følgelig øger risikoen for sygdomme.

Resultaterne er dels baseret på en undersøgelse af sunde mus, der fik serveret mad med et højt indhold af AGE. Ud over de kendte risici for metaboliske problemer, viste musene sig også at bliver ramt af Alzheimers og demens.

De høje niveauer af AGE viste sig, at undertrykke et stof kaldet SIRT1 i musenes blod og hjernevæv.

SIRT1 medvirker i reguleringen af neuronale, immun- og endokrine funktioner. SIRT1 har en tendens til at være undertrykt hos mennesker med metaboliske sygdomme som diabetes og neurodegenerative sygdomme.

{module 120}

Mus med høje niveauer af AGE havde desuden aflejringer af amyloid-beta i deres hjerner - aminosyrer, der er afgørende for udviklingen af Alzheimers sygdom.

Mennesker rammes også

For at tjekke i hvilket omfang AGE påvirkede mennesker, foretog forskerne en klinisk undersøgelse af raske personer over 60 år, hvoraf nogle havde højt indhold af AGE i deres blod, mens andre havde lave niveauer.

Læs også: Sådan let kan jodnøddesmør afsløre Alzheimers

Efter at have overvåget personerne i ni måneder konstaterede forskerne, at de forsøgspersoner med et højt indhold af AGE i blodet havde udviklet kognitiv problemer, havde tegn på SIRT1 undertrykkelse i deres blod og viste tegn på insulinresistens. Personer med lave AGE-indhold i blodet forblev raske.

Forskerne siger, at deres resultater tyder på, at en diæt uden eller med lavt AGE-indhold kan afværge Alzheimers sygdom og diabetes.

"Resultaterne peger på at man kan reducere risikoen for disse sygdomme ved at spise mad, der er kogt eller stegt ved lave varmegrader," siger undersøgelsens hovedforfatter Dr. Helen Vlassara, som er professor og direktør på afdelingen for Experimentel Diabetes and Aging ved Brookdale Institut for Geriatri på Mount Sinai.

Læs også: Friture øger risikoen for alvorlige kræftsygdomme

"Vore resultater understreger vigtigheden af, at det ikke bare er hvad vi spiser, men også hvordan vi tilbereder den mad vi spiser. Ved at reducere AGE-indholdet, styrker vi kroppens eget naturlige forsvar mod Alzheimers sygdom samt diabetes," tilføjer hun.