Skip to main content
logo for klog kost

Acai-bær beskytter mod Alzheimers

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Acai-bær beskytter formentlig hjernen mod Alzheimers ved at hæmme ophobning af beta-amyloid proteiner.

Det viser i hvert fald et australsk studie fra University of Adelaide offentliggjort i Neuroscience Letters, hvor forskere har undersøgt, om Acai ekstrakter gav nogen beskyttelse for tab af celler på grund af virkningerne af beta-amyloid . Resultater af reagensglas-undersøgelser viste, at man ved at forbehandle celler med acai-ekstrakt og derefter udsætte dem for en særlig form for beta-amyloid kaldet Aß1-42 fik enten et signifikant mindre celletab eller en forbedring af cellernes levedygtighed.

Opbygningen af plak fra beta-amyloidaflejringer er forbundet flere celleskader og -død i hjernen pga. oxidativt stress. Dette medfører tab af kognitive funktioner og en øget risiko for Alzheimers, der er den mest almindelige form for demens.

{module 120}

"Forskerne kan have fundet den underliggende mekanisme, der får fenoler i açai til at beskytte mod aldersrelateret tab af kognitiv funktion og hukommelse og endda en bred vifte af neurodegenerative sygdomme," siger dr. Alexander Schauss, der er en førende forsker i acai-bær.

Bærret har tidligere vist sig at påvirke celle signalering, enzymaktivitet, vedligeholdelse af oxidation og antioxidant balance , receptor sensitivitet, genregulering og reduktion af produktionen af pro-inflammatoriske cytokiner.

"Acai-ekstrakter og bær besidder høje niveauer af anti-oxidanter , der generelt menes at afbøde de skadelige virkninger af reaktive iltarter i cellekultur. Men at acai gør det sværere for beta-amyloid at overleve er et nyt fund," siger forskerne.