Skip to main content
logo for klog kost

Plantesterol i mandler beskytter mod Alzheimers

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Nødders indhold af såkaldte plantesteroler - især stigmasterol - kan tilsyneladende forhindre Alzheimers.

Det mener forskere fra Saarland University, der i samarbejde med forskere fra Bonn, Finland og Holland har undersøgt, hvordan plantesteroler har indflydelse på forkalkning i hjernen, som er forårsaget af kolesterol.

"Undersøgelser har allerede vist, at kolesterol fremmer dannelsen af såkaldt senilt plak. Dette plak, som er sammensat af proteiner, især beta-amyloid proteiner, sætter sig på nervecellerne i hjernen og betragtes som en af de vigtigste årsager til Alzheimers sygdom," siger Dr. Marcus Grimm, der er chef for Experimental Neurology Laboratory ved Saarland University.

Det er almindelig kendt, at mange af de phytokemikalier, der er i frugt og grøntsager har en positiv effekt på vores sundhed.

For eksempel hjælper plantesteroler (også kendt som phytosteroler) med at sænke kolesterol.

"Plantesteroler findes i forskellige kombinationer i nødder, frø og vegetabilske olier. Da plantesteroler er planters version af animalsk kolesterol, kan de i princippet påvirke metaboliske processer, hvor kolesterol er involveret," forklarer Marcus Grimm.

Stigmasterol i maden

Stigmasterol er et plantesterol, der er planters svar på kolesterol. Når det bliver optaget i kroppen, menes det at sænke det menneskelige kolesterol ved - populært sagt - at kæmpe om den samme plads.

Indholdet af stigmasterol pr 100 gram er især højt i:

Plante mg/100 g
Pistachionødder 5,0
Mandler 4,0
Røde linser 4,0
Koriander 3,0
Pecannødder 3,0
Vindrueblade 2,0
Avocado 2,0
Citrongræs 1,0
Hestebønner 1,0
Æg 1,0

"Fordi de også sænker kolesteroltallet, bliver de flittigt brugt i fødevareindustrien og som kosttilskud."

Ifølge den ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i det højt respekterede tidsskrift Journal of Neuroscience, hæmmer især et bestemt sterol, stigmasterol, produktionen af de proteiner, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af Alzheimers.

Synergiske effekter

Det blev konstateret, at stigmasterol faktisk hæmmede proteindannelse.

"Stigmasterol har en effekt på en række molekylære processer: det sænker enzymaktivitet, hæmmer dannelsen af proteiner impliceret i udviklingen af Alzheimers sygdom og det ændrer strukturen af cellemembranen," forklarer Dr. Grimm.

"Tilsammen kan disse effekter synergistisk reducere produktionen af beta- amyloid-proteiner."

Forskerholdet har bekræftet den positive effekt af stigmasterol i forsøg på dyr.

Samlet set var forskerne i stand til at påvise, at de forskellige plantesteroler påvirker forskellige cellulære mekanismer, og derfor skal vurderes individuelt.

"Især i tilfælde af Alzheimers sygdom, synes det hensigtsmæssigt at fokusere på indtagelsen af specifikke plantesteroler snarere end en blanding af steroler," forklarer Dr. Grimm .

Forskerne har nu tænkt sig at starte nye undersøgelser, der kan afgøre, hvilke andre cellulære processer i hjernen, der påvirkes af plantesteroler.