Skip to main content
logo for klog kost

Jordnøddesmør kan afsløre Alzheimers

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Har du en klat jordnøddesmør og en lineal, kan du måske selv teste om du har risiko for at blive ramt af - eller allerede har - Alzheimers.

Lugtesansen er forbundet med den første kranienerve og er ofte et af de første tegn på demens.

Jennifer Stamps, der er ph.d.-studerende på University of Florida, opdagede at en klinik, hun arbejdede på, ikke testede lugtesansen i forbindelse med Alzheimers-diagnoser og foreslog derfor at forsøge med jordnøddesmør.

Det er et rent duftstof, der kun registreres af lugtesansen og er let tilgængeligt.

Et af de første steder i hjernen, der degenererer hos mennesker med Alzheimers sygdom er den forreste del af tindingelappen, der udviklede sig fra lugtesystemet, og denne del af hjernen er involveret i dannelsen af nye erindringer.

Jennifer Stamps startede derfor et lille forsøg med patienter på en klinik, hvor patienter med hukommelsesproblemer blev testet for Alzheimers. Bevæbnet med 14 gram jordnøddesmør og en lineal bad hun patienterne om at lukke øjne og mund samt det ene næsebor.

Klinikeren åbnede et lille glas med jordnøddesmørret og holdt linealen ved siden af det åbne næsebor, mens patienten åndede normalt. Ved at flytte jordnøddesmørret en cm op ad linealen af gangen når patienten udåndede, var hun i stand til at måle den afstand, hvor patienten kunne detektere lugten.

Efter at afstanden var blevet registreret gentog de proceduren på det andet næsebor.

Klinikerne, der foretog testen, fik først kendskab til patienternes diagnoser flere uger efter, hvor de øvrige resultater af undersøgelsen var klar.

Forskerne fandt, at patienter i de tidlige stadier af Alzheimers sygdom havde en dramatisk forskel i lugtesansen mellem venstre og højre næsebor - venstre næsebor kunne ikke afsløre lugten før den var gennemsnitligt 10 cm tættere på næsen end højre næsebor.

{module 120}

Dette var ikke tilfældet hos patienter med andre former for demens, der enten lugtede lige godt med begge næsebor eller lugtede bedre med venstre næsebor.

Håber at kunne forudsige Alzheimers

Forskerne skal lave flere undersøgelser for fuldt ud at forstå konsekvenserne.

"I øjeblikket kan vi bruge denne test til at bekræfte diagnosen. Men vi håber at denne test kan bruges til at forudsige, hvilke patienter, der vil få Alzheimers sygdom."

Forskerne fra Florida mener også at testen kan bruges af klinikker, der ikke har adgang til personale eller udstyr til at lave andre, mere udførlige test, som kræves for at lave en specifik diagnose.

Fremover vil jordnøddesmør blive endnu et redskab på centeret i Florida, som kan indgå i rækken af kliniske tests af neurologiske funktioner hos patienter med hukommelsesproblemer.

"Vi ser folk med alle former for hukommelsesforstyrrelser. Alzheimers-test kan være tidskrævende, dyre eller invasive, så denne test kan blive en vigtig del af evalueringsprocessen," siger Dr. Kenneth Heilman, der er en af verdens mest kendte adfærdsneurologer og på vis klinik undersøgelsen blev gennemført.

Undersøgelsen kan hjælpe ved at opdage en persons sandsynlighed for at udvikle sygdommen på et meget tidligere tidspunkt, med en harmløs test.

"Hvis vi kan opdage sygdomme på et tidligt tidspunkt, kan vi begynde med en mere aggressiv behandling og muligvis forhindre en forværring," håber Jennifer Stamps.