Søg på Klog KostHøjt jernindhold i hjernen måske årsag til Alzheimers

 

Spiser du for meget rødt kød øger du hjernens indhold af jern, hvilket ifølge en ny undersøgelse øger risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom.

Jern kan accelerere de skadelige reaktioner af frie radikaler, hvilket på lang sigt kan medføre at jern ophober sig i hjernens regioner af grå stof. Og det ser ud til at bidrage til risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom og andre aldersrelaterede sygdomme.

De fleste forskere og specialister er enige om, at Alzheimers er forårsaget af en af to proteiner: Tau eller Beta-amyloid.

Efterhånden som vi bliver ældre, forstyrrer disse to proteiner signalering mellem neuroner eller dræber dem.

Men nu mener forskere fra Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior på University of California i Los Angeles (UCLA), at der er en tredje sandsynlig årsag til Alzheimers - ophobning af jern.

I en artikel i tidsskriftet Journal of Alzheimers Disease beskriver professor George Bartzokis og hans team hvordan de har sammenlignet hippocampus og thalamus ved hjælp af avancerede hjerne-scanninger med MRI. Hippocampus er et område af hjernen, der bliver beskadiget tidligt i Alzheimers, mens thalamus kun påvirkes i de sene stadier.

MR-scanningerne viste, at jern hober sig op over tid i hippocampus, men ikke i thalamus. De konstaterede også en sammenhæng mellem jern-ophobning i hippocampus og vævsskade i dette område.

De fleste forskere koncentrerer sig om ophobning af beta-amyloid eller tau, der forårsager den forkalkning, der er forbundet med Alzheimers, forklarer Bartzokis.

I lang tid havde Bartzokis sagt, at nedbrydningen starter meget tidligere i forløbet.

Kommunikation mellem neuroner afbrydes når myelin, der er et fedtvæv omkring nervefibre, bliver ødelagt og dermed fremmer ophobning af forkalkning. Disse amyloid forkalkninger destruerer derefter mere myelin - en selvforstærkende kaskade af ødelæggelse. Jo mere signaleringen bliver nedbrudt, desto flere nerveceller dør, og de klassiske tegn på Alzheimers opstår.

Myelin er produceret af oligodendrocytter, der er en type hjerneceller, som sammen med myelin, har det højeste jernindhold af alle hjerneceller.

"Indicier har længe støttet muligheden for, at hjernens jernindhold kan være en risikofaktor for aldersrelaterede sygdomme som Alzheimers," siger Bartzokis.

For meget jern fremmer oxidativ skade

Jern er afgørende for cellernes funktion. Men for meget af det tilskynder oxidativ skade, noget som hjernen er særligt modtagelig overfor.

Bartzokis satte sig derfor for at afgøre, om et højt jernindhold kan forårsage vævsnedbrud forbundet med Alzheimers. De fokuserede på hippocampus, et område af hjernen, der har betydning for dannelsen af erindringer. De sammenlignede hippocampus med thalamus, som er relativt upåvirket indtil meget sene stadier af sygdommen.

Deres MRI teknik var i stand til at måle, hvor meget jern, der var i et protein, der gemmer jern - ferritin. Undersøgelsen omfattede 31 patienter med Alzheimers sygdom og 68 raske individer på samme alder.

Måling af jern i hjernen er ikke let, hvis patienten har Alzheimers, fordi mængden af vand i hjernen stiger efterhånden som sygdommen skrider frem. Jo mere vand der er i hjernen, jo sværere er det at opdage jern, forklarer Bartzokis.

"Det er vanskeligt at måle jern i vævet når vævet allerede er beskadiget. Men MRI teknologi gjorde det muligt for os at afgøre, om stigninger i jernindholdet forekommer sammen med vævsskader.

Resultaterne viste, at mængden af jern øges i hippocampus og er forbundet med vævsbeskadigelse hos patienter med Alzheimers. Jernindholdet var til gengæld ikke forhøjet hos raske ældre personer - eller i thalamus. Så resultater antyder, at jernakkumulation i hippocampus faktisk kan være en del af årsagen til Alzheimers sygdom," siger Bartzokis.

Holdet tilføjer, at ophobning af jern i hjernen kunne være resultatet af nogle modificerbare faktorer, som f.eks. hvor meget rødt kød en person spiser eller om man spiser jerntilskud. En anden faktor, der kan øge jernindholdet i hjernen er en hysterektomi (fjernelse af livmoderen) før menopausen.