Søg på Klog Kost

Stof i ekstra jomfru olivenolie beskytter mod Alzheimers

Oleocanthal findes bedst i frisk koldpresset ekstra jomfru olivenolie, fordi det er ustabilt og let omdannes.
 

Mysteriet om præcis hvordan ekstra jomfru olivenolie hjælper med at reducere risikoen for Alzheimers sygdom kan være et stof, der hjælper med at transportere de abnorme Alzheimers proteiner ud af hjernen.

Alzheimers rammer omkring 30 millioner mennesker verden over, men forekomsten er lavere i Middelhavslandene.

Forskere tilskrev det engang den høje koncentration af sunde enkeltumættede fedtsyrer i olivenolie.

Nyere forskning tyder dog på, at det faktisk er et stof kaldet oleocanthal, som beskytter nervecellerne fra de skader, der opstår fra den neurodegenerative sygdom.

Oleocanthal er en phenylethanoid, en slags naturlig fenolforbindelse fundet i ekstra jomfru olivenolie og er tilsyneladende årsag til den brændende fornemmelse, der optræder bagest i halsen, når man spiser meget ekstra jomfru olivenolie. Forskere har tidligere vist at stoffet har samme virkninger som ibuprofen og aspirin. Oleocanthal hæmmer centrale enzymer fra den inflammatoriske proces og formodes at være en af årsagerne til den forbedrede hjertekar-tilstand i middelhavslandene.

Forskere fra University of Louisiana med Amal Kaddoumi i spidsen søgte bevis for, at oleocanthal medvirker til at reducere akkumuleringen af beta-amyloid (Aβ) i hjernen, hvilket menes at være årsagen til Alzheimers.

Det lykkedes dem at spore effekten af oleocanthal i hjernerne hos - og dyrkede hjerneceller fra - laboratoriemus. I begge tilfælde viste oleocanthal et konsekvent mønster, hvor det øgede produktion af to proteiner og vigtige enzymer, der menes at være afgørende vigtige for at fjerne Aβ fra hjernen.

"Oleocanthal udvundet af ekstra jomfruolivenolie har potentialet til at reducere risikoen for Alzheimers eller beslægtede neurodegenerative demenssygdomme," konkluderer forskerne i artiklen i tidsskriftet ACS Chemical Neuroscience.