Søg på Klog Kost

Hjerne viskes bort af viskelæder på blyant.Alzheimers er en sygdom, hvor hjernen langsomt skrumper og patienten til sidst dør.

Grøn te og rødvins-ekstrakter bremser Alzheimers

Naturlige antioxidanter, der findes i grøn te og rødvin, kan forstyrre et vigtigt skridt i Alzheimers udvikling, viser ny forskning fra University of Leeds.

 

I et laboratorieforsøg, identificerede forskerne den proces, der giver skadelige klumper af protein mulighed for at hægte sig på hjerneceller, og får dem til at dø. Forskerne brugte ekstrakter af antioxidanterne epigallocatechin gallate (EGCG) fra grøn te og resveratrol fra rødvin.  

Resultaterne, der er offentliggjort i Journal of Biological Chemistry, giver mulighed for udvikling af nye lægemidler til behandling af Alzheimers sygdom, som har ramt omkring 55.000 mennesker i Danmark.

Sygdommen er efter en 7-10 år dødelig og der findes i øjeblikket ingen kur.  

"Dette er et vigtigt skridt i at øge vores forståelse af årsagen og udviklingen af Alzheimers sygdom," siger ledende forsker professor Nigel Hooper fra universitetets Biologisk Institut.

Læs også: Bær kan udsætte Alzheimers

"Det er en misforståelse, at Alzheimers er en naturlig del af aldring - det er en sygdom, som vi mener i sidste ende kan blive helbredt med nye lægemidler."  

Alzheimers sygdom er kendetegnet ved en særskilt opbygning af amyloidprotein i hjernen, der klumper sammen til dannelse af giftige, klæbrige kugler i forskellig form. Disse amyloi- kugler fastlåser sig på overfladen af nerveceller i hjernen ved at binde sig til proteiner, kaldet prioner, på celleoverfladen, som medfører funktionsfejl i nervecellerne, der til sidst dør.

Som fod i handske

"Vi ønskede at undersøge, om den præcise udformning af amyloid kugler er vigtige for at de binder sig til prion-receptorer, ligesom den måde, en baseball passer perfekt ind i en handske," siger medforfatter Dr. Jo Rushworth.

"Og hvis det er tilfældet, ville vi undersøge om vi kunne forhindre de amyloide kuglers binding til prion ved at ændre deres form, da dette ville stoppe cellerne fra at dø."  

Læs også: Styrk din hukommelse med en daglig sildemad

Holdet dannede amyloid-kugler i et reagensglas og bandt dem til menneskers og dyrs hjerneceller i laboratoriet.

"Da vi tilføjede ekstrakter fra rødvin og grøn te, så skadede amyloid-kuglerne ikke længere nervecellerne. Nyere forskning har vist at antioxidanterne fra de to drikke omformer amyloidproteiner. Og vi kunne rigtignok konstatere, at det var fordi deres form er blevet ændret, så de ikke længere kan binde sig til prion og forstyrre cellefunktionen," siger professor Hooper.  

"For første gang kunne vi også påvise, at når amyloid-kugler binder sig til prion, udløser det en produktion af endnu mere amyloid, i en dødelig ond cirkel," tilføjer han.  

Professor Hooper siger, at holdets næste skridt er at forstå præcis, hvordan amyloid-prion vekselvirkningen dræber neuroner.

Læs også: Kanel kan forebygge Alzheimers

"Jeg er sikker på, at dette vil øge vores forståelse af Alzheimers sygdom, og har potentiale til at afsløre endnu flere lægemiddelvirkninger," siger han.