Søg på Klog Kost

Gulerødder beskytter mod demens

Gulerødder er rige på beta-caroten, som tilsyneladende har indflydelse på at man udvikler Alzheimers.
 

En gulerod om dagen holder demensen væk. Sådan kan man tilsyneladende konkludere på en ny undersøgelse, der viser at Alzheimers-patienter har et lavere niveau af C-vitamin og beta-caroten.

Forskere fra universitetet i Ulm i Tyskland har opdaget, at koncentrationen af C-vitamin og beta-caroten er betydeligt lavere hos patienter med mild demens, og mener at det er muligt at påvirke udviklingen af Alzheimers med kostændringer.

Alzheimers er en neurodegenerativ lidelse, som 45.000 danskere lider af. Ændringer i hjernen forårsaget af amyloid-beta-plaques, degenerering af fibrillae og tab af synapser medfører de karakteristiske symptomer, som glemsomhed, manglende orientering og kognitiv svækkelse.

Oxidativ stress, som begrænser udnyttelsen af ilt er mistænkt for at fremme udviklingen af Alzheimers, mens antioxidanter beskytter mod neurodegeneration.

I de tyske forskeres undersøgelse blev 74 Alzheimers-patienter og 158 raske kontrolpersoner testet for niveauerne af C-vitamin, E-vitamin, beta-caroten samt lycopen og coenzym Q10.

- Vi er nødt til at være opmærksomme på potentielle risikofaktorer, der kan påvirke start og udvikling af Alzheimers sygdom, siger Gabriele Nagel, der står bag undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Alzheimers Disease.  

De 65 til 90 år gamle seniorer fra Ulm og omegn undergik neuropsykologiske test og besvarede spørgsmål om deres livsstil. Desuden blev deres blod undersøgt, og deres body mass index (BMI) beregnet. Gennemsnitsalderen for de 74 patienter med mild demens var 78,9 år, hvilket var stort set det samme for kontrolgruppen.

Koncentrationen af vitamin C og betacaroten hos Alzheimers-patienterne viste sig signifikant lavere end i blodet hos kontrolpersoner. Derimod var ingen forskel mellem grupperne for de andre antioxidanter, E-vitamin, lycopen og coenzym Q10).

Forskerne har taget højde for potentielle forstyrrende faktorer såsom uddannelse, civilstand, BMI, forbrug af alkohol og tobak i den statistiske analyse. Alligevel kan yderligere parametre som opbevaring og tilberedning af maden samt stressfaktorer hos deltagerne have påvirket resultaterne. Derfor skal resultaterne bekræftes i andre undersøgelser.

- Længerevarende undersøgelser med flere deltagere er nødvendige for at bekræfte, at vitamin C og betacaroten kan forhindre indtræden og udvikling af Alzheimers sygdom" siger Gabriele Nagel.

Vitamin C kan for eksempel findes i citrusfrugter, mens beta-caroten findes i f.eks. gulerødder, spinat og abrikoser.