Søg på Klog Kost

Kosttilskud kan styrke hukommelse hos Alzheimers-patienter

I de tidlige faser af Alzheimers kan synapserne tilsyneladende stadig forbindes, viser et forsøg med et kosttilskud opfundet på MIT.Et kosttilskud baseret på en række næringsstoffer i en række helt almindelige fødevarer kan bremse hukommelsesproblemer i forbindelse med tidlig Alzheimers.

Resultaterne bekræfter et tidligere forsøg med kosttilskuddet, som er designet til at fremme nye forbindelser mellem hjerneceller.

Kosttilskuddet er udviklet af forskere på Massachusetts Institute of Technology (MIT), der er et af verdens mest anerkendte universiteter.

Alzheimers patienter mister gradvist forbindelser mellem hjerneceller, kendt som synapser, hvilket fører til hukommelsestab og andre kognitive svækkelser.

Kosttilskuddet, der bliver kaldt Souvenaid, ser ud til at stimulere væksten af nye synapser, siger Richard Wurtman, professor emeritus i hjerne- og kognitiv videnskab på MIT, og også manden, der opfandt kosttilskuddet.

- Du ønsker at forbedre antallet af synapser, ikke ved at bremse deres nedbrydning - selv om det selvfølgelig også ville være fantastisk - men snarere ved at øge dannelsen af synapser, siger Wurtman.

For at gøre dette, kom Wurtman op med en blanding af tre naturligt forekommende forbindelser i kosten: cholin, uridin og omega-3 fedtsyren DHA.

Cholin kan findes i kød, nødder og æg, og omega-3 fedtsyrer findes i bl.a. fisk, æg og hørfrø. Uridin produceres af leveren og nyrerne, og er til stede i visse fødevarer som en del af RNA.

Disse næringsstoffer er forstadier til lipidmolekyler, der sammen med specifikke proteiner, udgør hjerne-cellemembraner, som danner synapser. For at være effektiv, skal alle tre elementer gives sammen.

Resultaterne af det kliniske forsøg er netop offentliggjort i juli-udgaven af Journal of Alzheimers Disease.

 

De nye fund er opmuntrende, fordi meget få kliniske forsøg har kunnet fremvise konsekvent forbedring hos Alzheimers patienter, siger Jeffrey Cummings, direktør for Cleveland Clinic har Lou Ruvo Center for Brain Health.

- Hukommelsestab er den centrale karakteristisk for Alzheimers, så noget, der forbedrer hukommelsen vil være af stor interesse, siger Cummings, der ikke var del af forskerholdet.

En produktion af dette kosttilskud, er endnu ikke planlagt, fortæller Nutricia, virksomheden, der står bag  test og markedsføring af Souvenaid, men det vil sandsynligvis blive tilgængeligt i Europa først.

Kom på ideen for ti år siden

Wurtman kom op med idéen om at målrette udvikling af et middel mod tab af synapser for omkring 10 år siden. I dyreforsøg viste han, at hans kost-cocktail øgede antallet af dendritiske pigge - små vedhæng af neurale membraner, der findes i hjerneceller. Disse pigge er nødvendige for at danne nye synapser mellem neuroner.

Efter succesfulde dyreforsøg, startede Philip Scheltens, der er direktør for Alzheimer Center på VU University Medical Center i Amsterdam, et klinisk forsøg i Europa, der involverede 225 patienter med mild Alzheimers.

Patienterne drak Souvenaid eller en snydedrik dagligt i tre måneder.

Denne undersøgelse viste, at 40 procent af patienterne, der drak Souvenaid forbedrede deres verbale hukommelse, mens kun 24 procent af de patienter, der fik snydedrikken forbedrede deres præstationer.

Varige forbedringer

Den nye undersøgelse fulgte 259 patienter i seks måneder. Alle deltagerne forbedrede deress resultater i løbet af de første tre måneder hvad enten de tog Souvenaid eller et placebo.

Men placebo-patienternes præstationer forværredes i løbet af de følgende tre måneder, mens Souvenaid patienterne fortsatte med at forbedre.

Til dette forsøg brugte forskerne mere omfattende hukommelsesprøver taget fra et neuropsykologisk testbatteri, der ofte anvendes til at vurdere Alzheimers patienter i klinisk forskning.

Patienterne i denne undersøgelse var i de tidlige stadier af Alzheimers sygdom, i gennemsnit omkring 25 på en skala for demens, der spænder fra 1 til 30, hvor 30 er normal.

En tidligere undersøgelse fandt, at kosttilskuddetikke fungerer hos patienter med Alzheimers på et mere fremskredent stadium.

Dette giver mening, siger Wurtman, fordi patienter med mere fremskreden demens sikkert allerede har mistet mange neuroner, så de kan ikke danne nye synapser.