Skip to main content
logo for klog kost

Spis valnødder og undgå Alzheimers

Valnødders form har en slående lighed med menneskers hjerner og de har muligvis også et enormt potentiale til at bremse Alzheimers.

{snippet start}

Flere undersøgelser har allerede vist, at valnødder er en af de to sundeste nødder sammen med mandler og kan bl.a. forebygge både hjertekar-problemer, brystkræft og diabetes.

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Alzheimers Disease viser, at en kost med valnødder kan have reducere risikoen for, forsinke opståen af, bremse udviklingen af eller forebygge Alzheimers.

Forskningen fra New York State Institute for Basic Research in Developmental Disabilities (IBR) anført af dr. Abha Chauhan, der er chef for Developmental Neuroscience Laboratory, har fundet markante forbedringer i indlæringsfærdigheder, hukommelse, reduceret angst og motorisk udvikling hos mus fodret med en valnødde-beriget kost.

Forskerne mener, at det høje indhold af antioxidanter i valnødder (13 mmol / 100 gram) kan have været en medvirkende faktor til at beskytte mus hjerner fra den nedbrydning, der normalt ses ved Alzheimers sygdom. Oxidativ stress og inflammation er fremtrædende træk ved denne sygdom, der rammer mere end fem millioner amerikanere og omkring 45.000 danskere.

"Disse resultater er meget lovende og hjælpe med til at lægge grunden for fremtidige undersøgelser af valnødder og Alzheimers sygdom hos mennesker - en sygdom, som der ingen er nogen kur for," siger chefforsker dr. Abha Chauhan.

"Vores undersøgelse føjer sig til den voksende mængde af forskning, der viser de beskyttende virkninger af valnødder på den kognitive funktion."

Forskerne undersøgte virkningerne hos mus af en kost med 6 procent eller 9 procent valnødder, svarende til 28 gram og 42 gram valnødder per dag hos mennesker. Forskningen var en videreførelse af tidligere undersøgelse af cellekulturer lavet af dr. Chauhan - en undersøgelse, der fremhævede de beskyttende virkninger af valnøddeekstrakt mod oxidative skader forårsaget af amyloid beta protein. Dette protein er hovedbestanddelen i amyloid forkalkning, der dannes i hjernen hos patienter med Alzheimers sygdom.

Antallet af indbyggere i den vestlige verden med Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme forventes hurtigt at eskalere i de kommende år, når babyboom-generationen bliver gammel. I 2050 forventes antallet af personer på 65 år og ældre med Alzheimers sygdom at være næsten tredoblet, hvilket understreger vigtigheden af at finde måder at forebygge, bremse eller standse sygdommen.

Valnødder har andre ernæringsmæssige fordele, da de indeholder mange vitaminer og mineraler, og er de eneste nødder, der indeholder en væsentlig kilde til alfa-linolensyre (ALA) med 9 gram pr. 100 gram. Alfa-linolensyre er en omega-3 fedtsyre som har stor betydning i forebyggelsen af hjerte-kar-problmer og har i flere undersøgelser vist sig at spille en stor rolle mod hjerne-inflammation.

Forskerne mener også, at ALA kan have spillet en rolle i at forbedre de adfærdsmæssige symptomer, som undersøgelsen viser.