Søg på Klog Kost

Fruktose kan nedsætte hjerneaktiviteten.

Fruktose gør dig dummere

 

Du bliver dummere af at indtage for meget fruktose-holdig sodavand og slik. Det viser en ny undersøgelse, der har undersøgt sammenhængen mellem fruktose og hjerneaktivitet.

Fructose er det naturlige sødestof i frugt og mange tror fejlagtigt at det derfor er sundere end sukker.

Tidligere undersøgelser har vist at fruktose skader kroppen ved at medvirke til at udvikle diabetes, overvægt og fedtlever, og det nye forsøg viser at også hjernen tager skade af for meget fructose.

"Vores resultater viser, at hvad du spiser påvirker, hvordan du tænker," siger Fernando Gomez-Pinilla, professor i neurokirurgi ved David Geffen School of Medicine på University of California (UCLA).

"Hvis du spiser diæt med et højt fruktose-indhold, vil det i det lange løb ændre din hjernes evne til at lære og huske information," fortæller han.

"Men tilføjer du omega-3 fedtsyrer til dine måltider kan det hjælpe med at minimere skaden," tilføjer han.

Fik tilført DHA

Gomez-Pinilla studerede to grupper rotter, der begge fik en fruktoseopløsning som drikkevand i seks uger. Den ene gruppe fik dog også omega-3 fedtsyrer i form af hørfrøolie og docosahexaensyre (DHA), som beskytter mod beskadigelse af synapserne - de kemiske forbindelser mellem hjerneceller, der muliggør hukommelse og indlæring.

"DHA er essentiel for synaptisk funktion - hjernecellernes evne til at transmittere signaler til hinanden," forklarer Gomez-Pinilla.

"Det er den mekanisme, der gør indlæring og hukommelse muligt. Vores kroppe kan ikke producere nok DHA, så det skal suppleres via kosten."

Rotterne blev fodret med standard-rottefoder og fik lært at finde gennem en labyrint i fem dage før den eksperimentelle diæt.

Havde glemt vejen

Forskerne testede, hvor godt rotterne var i stand til at navigere rundt i labyrinten, som indeholdt adskillige huller, men kun en udgang. Forskerne placerede visuelle landmærker i labyrinten for at hjælpe rotter med at huske vejen.

Da forskerne seks uger senere igen testede rotterne evne til at huske ruten og undslippe labyrinten, kunne de konstatere en stor forskel mellem de to grupper.

"Gruppen af rotter, der også havde fået omega-3 fedtsyrer fandt igennem labyrinten meget hurtigere end de rotter, der kun fik fruktose," fortæller Gomez-Pinilla.

"Rotterne med mindst DHA var langsommere, og deres hjerner viste et fald i synaptisk aktivitet. Deres hjerneceller havde problemer med at signalere til hinanden, hvilket ødelagde rotternes evne til at tænke klart og huske den rute, de havde lært seks uger tidligere."

Insulinresistens

De DHA-fattige rotter havde også udviklet tegn på insulinresistens, et hormon, der regulerer blodsukker og regulerer synaptisk aktivitet i hjernen. Et nærmere kig på rotternes hjernevæv antydede, at insulinen havde mistet meget af sin magt til at påvirke hjernecellerne.

Gomes-Pinilla anbefaler at man drosler ned på fructose-indtaget, men ellers forsøger at spise mere Omega-3-holdig mad som laks, valnødder og hørfrø eller indtage mere en daglig DHA-kapsel svarende til et gram om dagen.

"Vores resultater tyder på, at indtagelse af DHA regelmæssigt beskytter hjernen mod fruktoses skadelige virkninger," siger Gomez-Pinilla.

"Det er ligesom at spare penge i banken. Du ønsker at opbygge en reserve i din hjerne, der er klar til at kæmpe mod fremtidige sygdomme."