Søg på Klog Kost

Spinat indholder tyrosin, der kan styrke reflekserner.

Spinat styrker dine reflekser

 

Spinat og andre madvarer med et højt indhold af tyrosin kan forbedre din reaktionsevne betydeligt.

Det viser et ny forsøg udført på Leiden universitet i Holland, hvor forskere har testet reaktionsevnen hos deltagere, der havde fået et skud tyrosin, der er en aminosyre, som allerede i tidligere forsøg har vist sig at udløse stoffet dopamin.

Men de hollandske forskere ønskede at få et nærmere indblik i om indtagelse af tyrosin forbedrer vores evne til at stoppe en aktivitet med lynets hastighed. Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Neuropsychologia tyder på, at dette er tilfældet.

Forskerne med kognitiv psykolog Lorenza Colzato i spidsen skabte en situation, hvor forsøgsdeltagere skulle afbryde en gentagen aktivitet på et givet tidspunkt. Deltagerne blev bedt om at se nøje på en computerskærm og når en grøn pil viste sig skulle de trykke på en knap så hurtigt som muligt. Samtidig skulle de sørge for, at knappen, de valgte matchede pilens retning. Og hvis pilen var rød skulle de helt undlade at trykke på tastaturet.

Deltagerne skulle genneføre forsøget to gange. I det ene forsøg blev de bedt om at drikke juice med tilskud af tyrosin og i det andet var det ren appelsinjuice.

Forsøgene viste, at testpersonernes reflekser var bedre, hvis de havde drukket juice med tyrosin.

Den positive effekt på vores reflekser kan ikke bare hjælpe i trafikken, hvor de fleste har prøvet at træde på bremsen i sidste øjeblik, fordi de forankørende pludselig bremser op.

Colzato mener at det har betydning for mange andre situationer i vores hverdag:

"Tyrosin som kosttilskud og tyrosin-rige fødevarer er en sund og billig måde at forbedre vores intellektuelle evner. De er langt at foretrække end Ritalin og Modafinil, som studerende ofte bruger for at forbedre deres akademiske præstationer. Tyrosin er sikker og kræver ikke en læges recept.

Tyrosin-rige fødevarer er eksempelvis spinat, æg, hytteost og soja. Spiser man for lidt producerer man for lidt dopamin, som kan føre til depression og apati.