Søg på Klog KostFisk kan hindre at hjernen skrumper

 

Det er ikke ualmindeligt at hjernen skrumper ind i størrelse med alderen, hvilket kan være forbundet med Alzheimers.

Men nu viser en ny undersøgelse offentliggjort i Neurology, at et højt indtag af omega 3-fedtsyrer kan sikre en større hjerne i alderdommen.

Omgea -3 fedtsyrer er en type flerumættede fedtsyrer, der har vist sig afgørende for mange funktioner i kroppen. Især fede fisk som laks, makrel og sild - er alle gode kilder til omega 3-fedtsyrer.

Den nye undersøgelse tyder på, at ved at undgå at hjernen skrumper, kan gamle menneskers indtag af omega -3 også beskytte dem mod hukommelsesrelaterede problemer som Alzheimers sygdom.

Undersøgelsen er baseret på data fra 1.111 postmenopausale kvinder, som har fået målt deres indhold af omega -3 fedtsyrer EPA og DHA i de røde blodlegemer.

Otte år senere blev kvinderne placeret i en MR-scanner, hvor forskerne konstaterede, at kvinder med høje niveauer af omega- 3 fedtsyrer i begyndelsen af undersøgelsen havde større hjerner otte år senere.

Desuden havde deres hippocampus-region i hjernen en 2,7 procent større volumen. Hippocampus er forbundet med langtidshukommelse og stress, men som har vist sig at svinde ind hos Alzheimers-patienter før der overhovedet ses nogle symptomer.

"Disse højere niveauer af fedtsyrer kan sikres gennem kost og brug af kosttilskud, og resultaterne tyder på, at effekten på hjernens størrelse svarer til at forsinke det normale alderstab af hjerneceller med et til to år," siger undersøgelsens forfatter dr. James V. Pottala fra University of South Dakota.