Søg på Klog Kost

Let forhøjet blodsukker øger hjernesvind

Selv et lidt højere blodsukkerniveau kan medføre hjernesvind og dermed øget risiko for demens.
 

Medmindre du har diabetes, er du sikkert ikke særlig opmærksom på dit blodsukker, men det ville måske være klogt, hvis du vil undgå at din hjerne skrumper.

Selv hvis dit blodsukker bare er lidt over det normale niveau har du større risiko for hjernesvind, som opstår med aldring og sygdomme som demens, viser ny forskning offentliggjort i September-udgaven af  Neurology, det medicinske tidsskrift fra American Academy of Neurology.

- Talrige undersøgelser har vist en sammenhæng mellem diabetes 2, hjernesvind og demens, men vi har ikke vidst om raske mennesker med et blodsukkerniveau i den høje ende af normalt niveau, risikerede det samme, siger undersøgelsens forfatter dr. Nicolas Cherbuin fra Australian National University i Canberra.

Undersøgelsen omfattede 249 mennesker i alderen fra 60 til 64 år, der havde et blodsukkerniveau indenfor den normale skala - som den er defineret af World Health Organization. Deltagerne fik foretaget hjernescanninger ved starten af undersøgelsen og igen i gennemsnit fire år senere.

Et højere fastende blodsukker inden for normalområdet, og under 6,1 mmol/l medførte større risiko for hjernesvind i områder af hippocampus og amygdala, der er vigtige for hukommelsen og de kognitive færdigheder, end ved lavere blodsukkerniveauer.

Kosten afgørende for blodsukkeret

Et fastende blodsukker-niveau på 10,0 mmol/l eller højere blev defineret som diabetes og et niveau på 6,1 mmol/l blev anset som prediabetes.

Efter justering for alder, forhøjet blodtryk, rygning, brug af alkohol og andre faktorer, fandt forskerne, at blodsukkeret i den høje ende af normalen tegnede sig for et hjernesvind på seks til 10 procent.

For diabetikere er det hverdag at kontrollere deres blodsukkerniveauer og at spise fornuftigt for ikke at risikere en stigning.

- Disse resultater tyder på, at selv for folk der ikke har diabetes, kan blodsukkeret have en indvirkning på hjernens sundhed, siger Cherbuin.

- Mere forskning er nødvendig, men disse resultater kan føre os til at revurdere begrebet normale blodsukkerniveauer og definitionen af diabetes.