Søg på Klog Kost

Bare fordi man ikke kan tåle laks betyder det ikke nødvendigvis at man ikke kan tåle torsk.

Fiske-allergi afhænger af fisken

 

Allergi over for fisk behøver ikke at betyde allergi over for alle fisk. Fødevareallergi er åbenbart langt mere artsspecifik end hidtil antaget.

Mere præcise tests vil derfor i fremtiden måske give allergikere mulighed for at spise meget mere varieret.

Det er resultatet af undersøgelser foretaget af Helmholtz Center for Miljøforskning på Leipzig universitet i Leipzig og Haukeland Universitetshospital i Bergen.

Forskerne undersøgte patienter med nilaborre-allergi, der viste at allergi over for nilaborren ikke betyder, at man også er allergisk over for torsk.

Desuden identificerede de artsspecifikke allergener, der kan hjælpe med til at sikre en korrekt analyse af sådanne fødevareallergi og gøre dem mere specifikke, skriver forskerne i det videnskabelige tidsskrift Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology (JIACI).

Den mest almindelige allergen i fisk og krebsdyr er parvalbumin, et kalcium-bindende protein. Andre stoffer er imidlertid også mistænkt for at udløse allergi, f.eks. en gruppe proteiner i cellens stofskifte kaldet aldehyddehydrogenaser. Det er muligt, at nogle af disse proteiner er blevet overset, fordi de overskygges af det mere hyppige parvalbumin og derfor indtil nu er blevet undervurderet.

Upræcise allergitest

Den mest direkte måde at identificere nye er ved at analysere serummet af berørte patienter og allergikildens proteiner. Hvis IgE antistoffer i patienternes blod binder til proteinerne i de fødevarer, der udløser allergi, er dette et klart signal.

Den identificerede allergi kan i første omgang bruges til individuelle diagnoser og senere til epidemiologiske undersøgelser for at vurdere relevansen af den enkelte allergi.

Forskerne undersøgte to patienter fra Rigshospitalet Leipzig og ti fra Haukeland Universitetshospital i Bergen i Norge. En af patienterne var en 24-årig kok fra Leipzig, der havde udviklet en allergi overfor nilaborre (Lates niloticus), da han kom i kontakt med den rå fisk efter at have spist laks (Salmo salar). Altså en krydsallergisk reaktion, hvor man bliver allergisk overfor et allergen fra en art, men også bliver allergisk overfor en anden.

Det usædvanlige ved denne sag var, at patienten tolererede andre typer fisk. Test viste tegn på allergi over for nilaborre og laks, men ikke overfor torsk (Gadus morhua).

"De prøver, der i øjeblikket anvendes, er meget uspecifikke. For nogle mennesker, der lider af fiskeallergi kan der være håb om at finde en fisk, som de kan tåle, hvis vi formår at få de relevante test udbredt, så de kan bruges til allergidiagnostik," siger dr Janina Tomm, der har specialiseret sig i forskning i proteiner.