Søg på Klog Kost

Stak med brødOm nogle år kan folk med cøliaki måske spise en pille for at slippe af med deres gluten-allergi.

Forskere håber på pille mod gluten-allergi

En pille kan måske om nogle år give glutenallergikere mulighed for at spise almindeligt brød uden frygt for smerter eller andre reaktioner.

 

I en artikel i Journal of American Chemical Society beskriver forskere, hvordan de har modificeret et naturligt forekommende enzym, kaldet KumaMax, som derefter kunne nedbryde 95 procent af de peptider, der er er årsag til cøliaki, populært kaldet glutenallergi.

Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor gluten i hvede, rug eller byg forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, når et enzym nedbryder gluten til mindre stykker, kaldes peptider, som er uskadelige for de fleste mennesker. Men for 0.5-1 procent af befolkningen udløser peptiderne en autoimmun reaktion og smertefulde symptomer.

Læs også: Gluten kan forværre autistiske symptomer

I øjeblikket er den eneste behandling en glutenfri diæt. Men forskerne håber at kunne udvikle et enzym, der kan nedbryde de skadelige peptider i maven, så cøliaki-patienter kan spise gluten-holdige fødevarer.

Forskerne mener at modificeringen af enzymet i laboratoriet er tæt på opfylde alle de nødvendige kriterier. Det nye enzym nedbrød mere end 95 procent af peptiderne, der er årsag til cøliaki under sure betingelser som dem i maven.

Læs også: Glutenkur kan medføre mangelsygdomme

"Disse kombinerede egenskaber gør det konstruerede enzym til en lovende kandidat som en oral behandling for cøliaki," siger forskerne.