Søg på Klog Kost

Immunterapi kan helbrede æggeallergi

Efter et par år kunne 27 procent af børnene, der oprindelig havde æggeallergi spise ægSmå doser æggehvidepulver dagligt, kan fjerne allergien over for æg hos børn og unge.

Allergi over for æg er en af de mest almindelige former for fødevareallergi hos børn, men de fleste vokser fra den senest i femårs-alderen.

- Børn med æggeallergi er i risiko for alvorlige reaktioner, hvis de ved et uheld bliver udsat for ægge-holdige fødevarer, siger Dr. Anthony S. Fauci, der er direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), der har støttet undersøgelsen, som præsenteres i den udgave af New England Journal of Medicine, der udkommer i dag.

- I øjeblikket er den eneste måde at forhindre allergireaktionerne, at sørge for at børnene undgår fødevarer, der indeholder æg, siger han.

- Selvom denne relativt lille undersøgelse er opmuntrende, er det vigtigt for offentligheden at forstå, at denne eksperimentelle behandling skal foretages af læger, pointerer han.

Undersøgelsen er en af flere forsøg med oral immunterapi (OIT), hvor en person med fødevareallergi får gradvist stigende mængder af den allergifremkaldende mad. Fordi OIT indebærer betydelig risiko for allergiske reaktioner, er disse undersøgelser alle udført under vejledning af uddannede klinikere.

Fra rødme til besvimmelse

Symptomer på allergiske reaktioner kan variere fra mild nældefeber, rødme og kløe af huden til svær hævelse af bagsiden af halsen, åndedrætsbesvær, blodtryksfald, og besvimelse eller svimmelhed.

Målene for undersøgelsen var at afgøre, om daglig OIT med æg reducerer eller eliminerer deltagernes allergiske reaktioner overfor æggeprotein, og om allergien stadig ville være forsvundet efter fire til seks uger uden OIT.

 

Undersøgelsen omfattede 55 børn og unge i alderen 5 til 18 år, der havde ægge-allergi. 40 deltagere blev tilfældigt placeret i en gruppe, der fik æg, mens de resterende 15 deltagere fik placebo i form af majsstivelse. Begge grupper blev fulgt i 24 måneder.

Deltagerne fik en daglig dosis af pulver, som forskerne gradvist forøgede hver anden uge indtil børnene, der rent faktisk fik æggehvidepulver, spiste hvad der svarer til omkring en tredjedel af et æg hver dag.

75 % kunne spise et helt æg

Deltagerne mødte også op på en klinik for at få tre madtest efter 10 måneder, 22 måneder og 24 måneder, hvor den maksimale udfordring svarede til et helt æg. De klarede testen, hvis de havde enten ingen symptomer eller kun forbigående symptomer, der ikke direkte kan opdages af en læge, såsom ubehag i halsen. Deltagerne klarede ikke testen, hvis de havde et symptom, der kunne observeres af en læge, som f.eks. hvæsen.

Efter 10 måneder, klarede ingen af de placebo-deltagerne testen, men 55 procent af dem, der fik æg, gjorde.

Efter 22 måneder klarede 75 procent af børnene, der fik æg, testen.

- I begyndelsen af undersøgelsen, var de fleste af deltagerne meget allergisk over for æg, men efter måneders daglig OIT med æg, fandt vi, at mange af dem kunne spise mere end et helt æg uden at få en reaktion, siger Dr. A. Wesley Burks , formand for Institut for Pediatrics ved University of North Carolina, Chapel Hill, en af undersøgelsens hovedforfattere.

"Reduktion af disse børn" allergisk reaktion på æg også mindsket forældrenes bekymring over, hvordan deres børn kan reagere, hvis et uheld udsættes for æg i skolen eller på en andens hus, "tilføjede Stacie Jones, MD, professor ved Institut for Pediatrics på University of Arkansas for lægevidenskab, Little Rock, en anden ledende forfatter på undersøgelsen.

For at afgøre, om æggeterapien havde nogen langsigtet effekt, blev OIT-behandlingen af deltagerne, der bestod 22-måneders testen, stoppet i fire til seks uger, hvorefter de blev testet igen efter 24 måneder. Elleve af de oprindelige 40 børn (ca. 27 procent) bestod denne tredje madtest.

De 11 børn, der bestod den tredje test fik derefter lov til at spise æg eller æggeholdige fødevarer så ofte de lystede. Efter et år rapporterede de stadig ingen symptomer.

- Selv om disse resultater indikerer, at oral immunterapi kan hjælpe med at helbrede visse fødevareallergier, er denne form for terapi stadig i de tidlige eksperimentelle stadier og mere forskning er nødvendig, siger Dr. Daniel Rotrosen, der er direktør for NIAID Division of Allergy, Immunologi and Transplantation, som fører tilsyn med undersøgelsen.

- Vi ønsker at understrege, at oral immunterapi ikke bør prøves hjemme på grund af risikoen for alvorlige allergiske reaktioner, understreger han.