Søg på Klog Kost

Bananpasta kan blive nyt hit mod tarmproblemer

Pasta lavet på mel af grønne bananer smager tilsyneladende bedre end almindelig pasta - og så er detn glutenfri.Pasta lavet af bananer kan blive et stort hit - i hvert fald for personer, der lider af cøliaki, men også for almindelige smagsløg.

Brasilianske forskere har udviklet en glutenfri pasta lavet på grønne bananer, som smagstestere faktisk syntes smagte bedre end almindelig pasta lavet på hvede.

- Der var ingen signifikant forskel mellem bananpasta og almindelig pasta i form af udseende, aroma, smag, og den samlede kvalitet, fortæller Dr. Renata Puppin Zandonadi, Afdeling for Ernæring på University of Brasilien.

Nyt marked

- Grønne bananer betragtes som en sub-produkt af ringe handelsværdi som kun har lille industriel værdi. For bananplantagerne og pastaproducenter, giver vores produkt mulighed for at diversificere og udvide deres marked.

Forskere sammenlignede en standard fuldkornspasta præparat fremstillet af hele hvedemel og hele æg med pasta lavet af bananmel, æggehvider, vand og gummi.

Ændringerne reducerede fedtindhold og øgede proteinværdien af den modificerede pasta, hvilket er vigtigt, fordi fjernelse af gluten typisk også fjerner proteiner, der er ansvarlige for nogle smagsoplevelser ved pasta.

Cøliaki

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, hvor tarmens overflade ødelægges og optagelse af næringsstoffer derfor nedsættes. Den forårsages af proteinet gluten som findes i de fire kendte kornsorter, hvede, byg, rug og havre. Det er en del af dette protein, prolamin, som kroppen ikke kan tåle. Hos cøliakere, medfører gluten en skadelig immunreaktion i tyndtarmen og tarmens lange fimrehår skades. Det vides ikke, hvorfor gluten forårsager denne immunreaktion, men tarmen vil altid, også i fremtiden, beskadiges ved indtagelse af gluten.

Læs mere på www.coeliaki.dk

Æggehvider og gummi resulterer i pasta, som er mindre klæbrig, men mere fast, elastisk, fugtig og ensartet end typisk glutenfri pasta.

Bananpasta havde et fedtindhold på kun 2% af normal hvede. Denne reduktion er især vigtigt for patienter med cøliaki, fordi mange glutenfri produkter kompenserer for fjernelsen af gluten med høje niveauer af lipidindhold.

Foretrak bananpastaen

Forskerne testede bananpastaen på 50 personer uden cøliaki og 25 cøliakipatienter. Begge grupper foretrak bananpastaens aroma, smag, tekstur og den samlede kvalitet, hvilket mere end antyder, at produktet kan sælges til mange aandre end cøliaki-patienter.

Den modificerede pasta havde en høj mængde af resistent stivelse, som kan hjælpe med at kontrollere glykæmisk indeks, kolesterol og tarmflora.

- I betragtning af, at ubehandlet cøliaki fremmer kræft i tarm-celler og nedbryder mavesyre-barriererne, er udvikling af glutenfri produkter med bioaktive forbindelser som dem, der findes i bananmel, vigtige for cøliaki patienter, konkluderer Dr. Zandonadi.

- Patienter vil kunne lette deres liv med dette produkt, der har en bedre ernæringsmæssig profil og er fremstillet af en bestanddel, der er nemt tilgængelig i hele verden.