Søg på Klog Kost

Vigtig test for mælke-allergikere virker måske ikke

Testen skal sikre at der ikke er allergifremkaldende mælkeproteiner i fødevarer, men efter opvarmning fungerer  testen ikke altid. En vigtig test, der skal afsløre mælke-proteiner i fødevarer for at sikre at de er ok for mælke-allergikere, virker måske ikke.

Det afslører en undersøgelse, der for nylig konstaterede at mælkeproteiner i forbindelse med forarbejdningen ændres så meget, at de måske ikke bliver opdaget i testen, der kaldes ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).

Men proteinerne kan stadig medføre allergiske reaktioner, såsom kløen, rindende øjne, nysen og andre til tider alvorligere symptomer på mælke-allergi.

- Producenterne af ELISA-test og fødevareindustrien bør straks sikre at disse test bliver forbedrede og indført som standard-test, hvis det er nødvendigt, for at muliggøre pålidelig detektion af mælkerester, uanset hvilken type behandling, der bruges, siger Dr. Joseph L. Baumert, der stod for undersøgelsen, som blev præsenteret på den 243. National Meeting & Exposition i American Chemical Society 's (ACS).

- Disse forbedringer bør ikke resultere i test, der er dyrere eller vanskeligere for fødevareproducenterne at bruge.

Mælkeallergi

Mælkeallergi er ikke det samme som laktoseintolerance, en tilstand, hvor mennesker mangler tilstrækkelige mængder af enzymet for at fordøje lactose.

Laktoseintolerance medfører at fordøjelsessystemet udviser symptomer som oppustethed, mavekramper og diarré, efter at have indtaget mælk eller mælkeprodukter.

Mælkeallergi påvirker immunforsvaret og kan forårsage hævelse af halsen, hvilket gør det vanskeligt at ånde, og andre symptomer, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

En af de mest anvendte test

Fødevareproducenterne anvender ELISA til at sikre, at forarbejdede fødevarer, der ikke skal indeholde mælk rent faktisk er fri for mælke-allergener, de stoffer der kan udløse mælkeallergi.

Producenter og fødevaresikkerhedsagenturer bruger ELISA til at sikre, at fødevareudstyr og færdige produkter er fri for allergener eller mærket med passende advarsler.

ELISA er en af de mest anvendte diagnostiske tests i verden i dag, en grundpille i alt fra diagnosticering af graviditet, påvisning af aids-virus i menneskeblod samt til at diagnosticere en række andre sygdomme hos planter og dyr.

Se animeret video på engelsk i bunden af artiklen.

Testene styrker antistoffers fantastiske evner til at hægte sig på og dermed markere bakterier, vira og andre fremmede stoffer for destruktion.

En ELISA-test til mælkeproteiner indeholder antistoffer, der bindes til mælkeproteiner, som kan være i et færdigt fødevareprodukt eller på overfladen af produktionsudstyr.

Hvis en prøve taget fra et færdigt produkt eller fra overfladen af fødevareudstyret indeholder mælkerester, vil en farveændring optræde i prøven, hvilket indikerer et positivt resultat for kontaminering med mælkeproteiner.

Klumper sammen

Opvarmning og anden behandling af fødevarer kan få mælkeproteiner til at klumpe sammen, så det er svært at få dem til at gå i opløsning, hvilket er nødvendigt for at ELISAs antistoffer kan opdage dem.

Sammenklumpningen ødelægger dog ikke nødvendigvis proteinets evne til at udløse en allergisk reaktion hos overfølsomme mennesker.

Sammeklumpede proteiner vil også være tilbøjelige til at bevare deres styrke, når de nåede den menneskelige krop, tilføjer han.

Opvarmning og anden behandling kan også ændre strukturen af proteinet, hvilket kan påvirke antistoffets evne til at binde sig til mælkeproteinerne, forklarer Baumert.

Hans hold undersøgte og dokumenterede, hvor godt ELISA virkede, når mælkeproteiner undergår forandringer i fødevarer, der er kogt, bagt, stegt eller opvarmet på andre måder.

- Resultaterne kan hjælpe fødevareindustrien og producenterne af ELISA-test til at foretage ændringer, der bedre beskytter forbrugerne med mælkeallergi, siger han.

{youtube}RRbuz3VQ100{/youtube}