Søg på Klog KostStof i druer kan reducere risikoen for PCOS

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) skyldes forhøjede niveauer af mandlige kønshormoner som testosteron, men det kan stoffet resveratrol tilsyneladende reducere.

 

Resveratrol er et naturligt stof i druer - og i minimale mængder i rødvin - som i adskillige undersøgelser er berømmet for at kunne reducere mængden af frie radikaler, der er skyld i inflammation og kræft. Det er dog hovedsageligt bevist i muse- og andre dyreforsøg og kræver så store mængder, at det svarer til dagligt at drikke 7-10 liter rødvin.

Forskere bruger derfor koncentrerede mængder af stoffet og det har fået nogle firmaer til at producere resveratrol som kosttilskud, men om disse virker er ikke bevist.

En ny undersøgelse lavet i samarbejde mellem universitetet i Poznan, Polen, og University of California i San Francisco tyder dog på, at koncentreret resveratrol kan reducere de mandlige kønshormoner hos kvinder med PCOS.

PCOS rammer omkring 15 procent af alle kvinder og 5-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder og er dermed en af de mest almindelige årsager til infertilitet.

Kvinder, der har PCOS, producerer lidt højere mængder af testosteron og andre androgene hormoner end gennemsnittet. Selv om disse reproduktive hormoner typisk er forbundet med mænd har kvinder også små mængder. De forhøjede niveauer hos kvinder med PCOS kan medføre uregelmæssig eller fraværende menstruation, infertilitet, vægtøgning, akne eller øget ansigts- og kropsbehåring. Kvinder med PCOS har også en højere risiko for at udvikle andre sundhedsproblemer som diabetes.

"Vores undersøgelse er det første kliniske forsøg, der har vist, at resveratrol markant sænker PCOS-patienternes niveau af testosteron samt dehydroepiandrosterone sulfat (DHEAS), et andet hormon, som kroppen kan konvertere til testosteron," siger dr. Antoni J. Duleba fra University of California, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"Dette kosttilskud kan hjælpe med at moderere den hormonelle ubalance, der er en af de centrale problemer ved PCOS."

Tredive kvinder med PCOS afsluttede det lodtrækningsbaserede, placebo-kontrollerede forsøg, hvor hverken deltagere eller forskere vidste hvem, der fik placebo eller resveratrol i tre måneder.

Deltagerne fik taget blodprøver i begyndelsen og slutningen af undersøgelsen for at måle niveauet af testosteron og andre androgen hormoner. Kvinderne gennemgik også en oral glukose tolerance test i starten og afslutningen af undersøgelsen for at måle deres risiko for diabetes.

Efter de tre måneder viste resultaterne, at det totale testosteronniveau faldt med 23,1 procent blandt de kvinder, der fik resveratrol-tilskud. Til sammenligning steg testosteronniveauet med 2,9 procent i placebogruppen. DHEAS faldt med 22,2 procent i resveratrol-gruppen, mens placebogruppen oplevede en 10,5 procent stigning i DHEAS- niveauerne.

Ud over at moderere androgene hormoner forbedrede resveratrol kvindernes risiko for diabetes. I resveratrol-gruppen faldt de fastende insulin-niveauer med 31,8 procent. Forskerne fandt også, at de kvinder, som fik resveratrol i løbet af undersøgelsen, reagerede bedre på insulin i løbet af undersøgelsen.

"Resultaterne tyder på resveratrol kan forbedre kroppens evne til at bruge insulin og potentielt sænke risikoen for at udvikle diabetes," siger Duleba.

"Tilskud kan være med til at hjælpe med at reducere risikoen for stofskifteproblemer, der er almindelige hos kvinder med PCOS."