Søg på Klog KostGluten-fri diæt beskytter mod diabetes 1

Spiser kvinder en glutenfri diæt før, under og efter graviditeten, kan det måske sikre deres børn mod at udvikle diabetes 1.

 

Det tyder et nyt dansk forsøg med mus, hvor forskere fra Københavns Universitet har konstateret at risikoen for at museunger udvikler den uhelbredelige diabetes-form, mindskes hvis moderen har været på glutenfri diæt

Mere end 1 procent af den danske befolkning har diabetes 1, hvilket er en af de højeste hyppigheder i verden. Men det ny museforsøg giver håb om, at sygdommen kan hindres ved hjælp af simpel kostomlægning, siger forskerne.

"Indledende forsøg tyder på, at en glutenfri diæt hos mennesker har en positiv effekt på børn med ny-diagnosticeret type 1-diabetes. Vi håber derfor på, at en glutenfri diæt under graviditeten og amning vil være nok til at beskytte høj-risiko børn imod senere udvikling af diabetes," siger Camilla Hartmann Friis Hansen, adjunkt ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Studiet er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Diabetes.

Erfaringer fra museforsøg kan ikke automatisk overføres til mennesker, men i det her tilfælde er der grund til optimisme, mener professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi Axel Kornerup Hansen:

"Det giver mening at sætte tidligt ind, da type 1-diabetes grundlægges først i livet. Vi ved også fra eksisterende forsøg, at glutenfri diæt har en gunstig effekt på type 1-diabetes," siger han.

Forsøg om sammenhæng mellem gluten og type 1-diabetes er foregået siden 1999, igangsat af professor og overlæge ved Bartholin Instituttet, Rigshospitalet, Karsten Buschard, der også er medforfatter på artiklen.

"Det nye studie underbygger fornemt vores forskning i glutenfri diæt som kur mod type 1-diabetes," siger Karsten Buschard.

Glutenfri diæt påvirker bakterier

I forsøget ændrede diæten tarmens sammensætning af bakterier både i musemødrene og i ungerne. Tarmfloraen er vigtig for udvikling af immunsystemet og udvikling af diabetes 1, og studiet tyder på, at det er bestemte bakterier i tarmen, der påvirker den beskyttende effekt af den gluten-fri diæt. Men der er ikke sikker evidens for hverken effekt eller bivirkninger hos mennesker.

"Vi har ikke haft mulighed for at sætte gang i et større klinisk forsøg, som kan bekræfte vores hypotese om den glutenfri diæt," siger Karsten Buschard.

Adjunkt Camilla Hartmann Friis Hansen håber, det bliver muligt at arbejde videre med resultatet.

"Hvis vi finder ud af, hvordan gluten eller visse tarmbakterier modificerer immunsystemet og beta-celle fysiologien, kan det bruges til fremtidig udvikling af behandling," siger hun.