Skip to main content
logo for klog kost

Chokolade og rødvin kan forebygge diabetes

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Antioxidanter, der er almindelige i chokolade, vin og bær, viser sig i en ny undersøgelse at medføre reduceret insulinresistens og forbedret glukose-regulering.

Insulinresistens og dårlig blodsukkerregulering er to vigtige årsager og parametre for diabetes 2, som er den mest alminelige form for diabetes.

Forskerne bag undersøgelsen fra Kings College London og University of East Anglia har analyseret 1.997 kvinders madvaner for at måle deres forbrug af såkaldte flavanoider, der er en klasse af antioxidanter, som har vist sig at have betydning for en lang række sygdomme - som kræft og hjertekarsygdomme.

Deltagerne i undersøgelse, der er offentliggjort i The Journal of Nutrition, stammer fra en stor tvillinge-undersøgelse, TwinsUK, med deltagere mellem 18 og 76 år. Databasen bruges til forskning i genetik, miljø og almindelige sygdomme og er blandt andet baseret på spørgeskemaer om madvaner.

Spørgeskemaerne gav mulighed for at anslå deres samlede indtag af flavonoider og deres indtag af seks underklasser af flavonoider - anthocyaniner, flavanoner, flavan-3-oler, polymere flavonoider, flavonoler og flavoner.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der indtog de største mængder anthocyaniner og flavoner - som findes i fødevarer som bær, urter, røde druer, chokolade og vin - havde lavere insulinresistens.

Kvinder, der indtog de største mængder flavoner, havde også forbedrede niveauer af et protein kaldet adiponectin - der bl.a. regulerer blodsukkerniveauet.

{module 120}

Desuden opdagede forskerne, at tvillingerne, der indtog flest anthocyaniner var mindst tilbøjelige til at have kronisk inflammation - en årsag til diabetes, hjerte-kar -sygdomme, fedme og kræft.

Usikre på mængder

Forskerne pointerer dog, at de endnu ikke ved hvor meget, der skal til for at forbindelserne kan beskytte mod diabetes 2.

"Anthocyaniner, der er årsag til de rød/blå farver i bær og andre frugter og grøntsager, kan forbedre den måde, vi håndterer glukose og insulin og reducere inflammation, som er en risikofaktor for hjertesygdom og diabetes. Vore data tyder på at vi skal spise flere af disse flavonoid-rige fødevarer i vores kost," siger undersøgelsens chefforsker Aedin Cassidy fra University of East Anglia.

Hvad chokolade ångår påpeger Cassidy, at det er vigtigt at spise små mængder af den rigtige chokolade for at det skal være sundt.

Kliniske forsøg viser, at chokolade lavet specielt til forsøg, som indeholdt 50 mg flavonoider, "reducerer blodtryk, forbedrer blodgennemstrømning og bidrager til at holde arterierne sunde og fleksible."

"I almindelighed indeholder mørk chokolade flere af de vigtige bioaktive forbindelser og en smule chokolade tilsat en ellers sund kost rig på frugt og grøntsager kan være vigtig for at forebygge hjertesygdomme og diabetes 2," tilføjer Cassidy.

  • Oprettet den .