Søg på Klog Kost

Pølser og bøffer giver dig sukkersyge

Hold dig fra hotdogs og andet forarbejdet kød. Det øger din risiko for at udvikle diabtes.Ristede pølser, frikadeller og hakkebøffer øger din risiko for at udvikle diabetes.

Forskere på Harvard School of Public Health har fundet en tydelig forbindelse mellem indtaget af rødt kød og risikoen for at få type 2 diabetes.

Især forbruget af bearbejdet kød øger risikoen.

Bare du spiser en enkelt ristet med brød om dagen – ca. 50 gram – stiger din risiko med 51 %. Efter at have taget højde for alder, BMI og andre livsstilsfaktorer, viser undersøgelsen, at et dagligt indtag af 100 gram uforarbejdet rødt kød kan forbindes med en øget diabetesrisiko på 19 pct. Deres undersøgelse viser også, at hvis man udskifter det røde kød med sundere proteiner, som f.eks. fedtfattige mælkeprodukter, nødder og korn, kan man begrænse risikoen betydeligt.

Undersøgelsen blev foretaget blandt mange tusinde deltagere over en flerårig periode, og er for nyligt offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrion.

”Resultaterne har helt klart enorm betydning for folkesundheden, og for det øgede antal diabetespatienter i kombination med det øgede forbrug af rødt kød på verdensplan,” siger Frank Hu, professor i ernæring og epidemiologi på Harvard School of Public Health.

Spis nødder istedet

Han understreger dog, at den gode nyhed er, at risikofaktorerne let kan blive udskiftet med sundere proteiner.

Forskerne fandt nemlig ud af, at mennesker, som bytter et dagligt måltid med rødt kød ud med en portion nødder fik en 21 pct. lavere risiko for type 2 diabetes. Dem, der skiftede kødet ud med fedtfattige mælkeprodukter fik en 17 pct. lavere risiko og dem, der spiste grove korn i stedet fik en 23 pct. risiko.

På det grundlag anbefaler forskerne, at man især begrænser indtaget af hot dogs, bacon, pølser, afskåret pålæg, ligesom ubearbejdet rødt kød også bør spises med måde. Hvis det er muligt, bør man i stedet spise nødder, korn, mælkeprodukter, fisk og bønner.

Tidligere studier har dokumenteret øget diabetesrisiko ved indtag af bearbejdet rødt kød mens risikofaktoren ved ubearbejdet rødt kød tidligere har været mindre klar.