Søg på Klog Kost

Vægtløftning og anden eksplosiv intensiv træning opbygger flere hvide muskler, der tilsyneladende medfører bedre blodsukkerkontrol. Foto: Kenneth Abbate/US NavyVægtløftning og anden eksplosiv intensiv træning opbygger flere hvide muskler, der tilsyneladende medfører bedre blodsukkerkontrol. Foto: Kenneth Abbate/US Navy

Vægtløftning holder styr på blodsukkeret

 

Har du problemer med blodsukkeret, skulle du måske begynde at løfte vægte og dyrke styrketræning.

En ny undersøgelse viser nemlig at intensiv træning hjælper på blodsukkerkontrollen ved at styrke hvide muskler.

Ligesom fjerkræ har lyst og mørk kød, har pattedyr flere forskellige muskler: røde, hvide og dem midt i mellem. Røde muskler, som delvist får sin farve fra mitokondrier, dominerer hos personer, der dyrker udholdenhedstræning som eksempelvis maratonløbere. Hvide muskler dominerer hos vægtløftere og sprintere - der udøver korte, intense energi-udladninger. De fleste menneskers muskler domineres dog af dem midt imellem - en blanding af rød og hvid.

Forskere ved Life Sciences Institute ved University of Michigan har i en artikel i Nature Medicine udfordret en mangeårig tro på, at hvide muskler var skadeligt for diabetikere.

Faktisk hjælper de hvide muskler, der øges med styrketræning, alder og diabetes, med at holde blodsukkeret i skak.

"Vi ønskede at finde ud af forholdet mellem muskeltyper og kroppens stofskifte, hvordan musklerne blev opbygget, og også hvilken indflydelse de har på sygdomme som diabetes 2," siger Jiandie Lin, der er lektor ved University of Michigan Medical School.

Når du motionerer, signalerer nerver til dine muskler at de skal trække sig sammen, og musklen har brug for energi. Som svar på et signal om at løfte en tung vægt, bruger hvide muskler glycogen til at generere adenosin trifosfat (ATP) - energi, som cellerne kan bruge til at klare løftet. Selv om denne proces, der kaldes glykolysen, kan producere en masse energi på kort tid, tømmes lykogen-brændstoffet hurtigt.

Hvis hjernen fortæller musklen at den skal igang med et langsommere og stabilt langdistanceløb, vil mitokondrierne i de røde muskler primært anvende fedtoxidation istedet for glycogennedbrydning til at danne ATP.

Udbuddet af energi holder meget længere, men medfører ikke det samme udbrud af styrke, der kommer fra glykolyse.

"I lang tid mentes skiftet fra de røde til hvide muskler at gøre musklerne mindre følsomme over for insulin, der sænker blodsukkeret,"siger  Lin.

"Men det er langt fra bevist. Du mister røde muskler, når du bliver ældre eller udvikler diabetes, men er det virkelig årsagen?"

Protein styrer hvide muskler

For at finde ud af det, satte forskerne sig for at finde et protein, som opbygger hvide muskler.

Forskerne fandt frem til et protein kaldet BAF60c, der er en slags "postnummer" mekanisme, som fortæller cellerne, hvornår og hvordan man aktiverer visse gener.

I et forsøg øgede forskerne mængden af BAF60c hos mus og opdagede hurtigt at deres muskler blev blegere og at de havde færre mitokondrier.

Ved at teste musene på et løbebånd, sammenlignede de udholdenheden hos BAF60c-mus med en kontrolgruppe af normale mus, og fandt, at BAF60c-musene kun kunne løbe omkring 60 procent af den tid, som kontrolgruppen kunne, før de blev udmattede.

"Hvide muskler bruger glykogen, og BAF60c-musene opbrugte deres muskel- 'forsyninger af glykogen meget hurtigt," siger Lin.

Efter nogle opfølgende eksperimenter for at finde ud af præcis hvilke molekyler, der blev kontrolleret af BAF60c, var Lin og hans team overbevist om, at de havde identificeret væsentlige årsager til hvid muskel-opbygning. Spørgsmålet var derefter om hvide muskler var skadelig for diabetikere.

Holdet opfedede derfor både BAF60c-mus og en kontrolgruppe med en fedtrig kost og konstaterede efter to måneder at de fede BAF60c-mus var meget bedre til at styre blodsukkeret end kontrolgruppen.

"Resultaterne er lidt af en overraskelse for mange mennesker," siger Lin.

"Det understreger virkelig kompleksiteten i muskel-metabolisme og diabetes."

Vægtløftning fremmer væksten af hvide muskler og hjælper med at sænke blodsukkeret. Hvis fremtidige undersøgelser på mennesker afgør, at BAF60c -proteinet faktisk er den måde, hvorpå celler danner hvide muskler og forbedrer den metaboliske funktion, kan det føre til nye lægemidler.

"Vi ved, at det også fungerer i menneskeceller. Den virkelige udfordring er at finde en måde at bruge den nye viden," siger Lin.