Skip to main content
logo for klog kost

Diabetes? – få styr på kalorier og portioner

{snippet start}

Hvis du har type 2-diabetes er det vigtigt, at du lærer at måle og veje din mad korrekt. Du bliver nødt til præcis at vide, hvor mange kalorier og kulhydrater du indtager og hvordan det påvirker dit blodsukker.

At forstå, hvad en portionsstørrelse egentlig er – og at spise nøjagtigt de portioner, der er foreskrevne – kan være svært. Hvad er f.eks. en kop morgenmadsprodukt? Eller hvad svarer 150 gr. kød til på tallerkenen?

Begræns portionerne – tab dig i vægt

Små portioner kan hjælpe dig med at tabe dig, og kan derved forebygge komplikationer ved diabetes. En undersøgelse fra 2004 af 329 overvægtige, viste, at 38 pct. af dem henover en 2 årig periode tabte sig mere end 5 pct. ved at holde snor med portionerne. Kontrolgruppen tog til gengæld mindst 5 pct. kropsvægt på.

Spring ikke et måltid over

Hvis du sulter dig, kommer du i højere grad til at spise ekstra store portioner. For de fleste er det bedst at spise tre gode måltider om dagen og et enkelt mellemmåltid. Der skal højst være 5 timer mellem hvert måltid.

Mål og vej din mad

Det er vigtigt, at du måler og vejer den mad, du spiser. Vi er som regel rigtig dårlige til at bruge øjemålet. Men man bliver bedre til det, når man regulært at målt og vejet igennem en tid.

Få nogle tommelfingerregler

Vidste du f.eks., at 100 gr. kød ca. svarer til en stak spillekort? Eller at en såkaldt kop morgenmadsprodukt er på størrelse med en knyttet hånd? Tommelfingerreglerne er vigtige, især når du hurtigt vil vælge mad i rette portioner.

Kalorier pr. portion eller pr. pakke?

Når du læser om kalorieindholdet på en fødevares emballage, skal du være opmærksom på, om kalorierne tælles pr. portion eller gælder det for hele pakken? Gælder det pr. portion, skal du notere dig, hvor mange kalorier, kulhydrater og hvor meget fedt du får, hvis du f.eks. spiser mad, der svarer til 2 portioner.

Få nogle gode spise-ude-vaner

Når du spiser ude på restauranter med buffet, sørg da for, at du først fylder tallerkenen helt op med grøntsager, og spis dem, før du går i gang med de andre lækkerier. Bestiller du fra menukortet, bed da tjeneren om kun at give dig halvdelen af portionen på tallerkenen og få resten pakket ind, så du kan tage det med hjem. Husk, at mange restauranter praler af kæmpeportioner, en 350 gr. bøf svarer ofte til den dobbelte mængde af, hvad der anbefales til en hel dag.

Planlæg dine måltider

Skriv ned, hvad du spiser, tænk før du spiser og spis langsomt. Dine snacks bør ikke indeholde mere end 100 kalorier og 15 gram kulhydrater, så også mht. mellemmåltiderne bør du planlægge nøje. Et godt valg kan være lidt popcorn, en lille håndfuld vindruer, en kop yogurt, evt. med lidt kunstigt sødestof eller et stykke frugt på størrelse med en tennisbold.

Læs også: 7 sunde kostråd, der kan redde dig fra diabetes

  • Oprettet den .