Søg på Klog Kost

Grøn te til morgenbrødet kan reducere blodsukker-udsving

Drik te til. En kop grøn te til morgenbrødet kan måske reducere at blodsukkeret peaker.
 

Grøn te til morgenbrødet kan holde dit blodsukker i ro.

Det viser et forsøg med en ingrediens i grøn te, der har vist sig at reducere blodsukkerets topudsving hos mus.

Mus fodret med en antioxidant, som findes i grøn te - epigallocatechin-3-gallate (EGCG) - sammen med majsstivelse havde en væsentlig mindre stigning i deres blodsukker sammenlignet med andre mus, fortæller Joshua Lambert, assisterende professor i fødevarevidenskab ved Penn State University i Pennsylvania, USA.  

"Stigningen i blodsukkeret viste at være omkring 50 procent lavere end stigningen i blodsukkeret hos mus, der ikke fik EGCG," siger Lambert, der har offentliggjort deres undersøgelse i Molecular Nutrition and Food Research.  

EGCG-dosen, musene fik svarede til halvanden kopper grøn te til et menneske.  

EGCG viste sig mest effektiv i forbindelse med majsstivelse. For mennesker kan det betyde, at grøn te kan hjælpe dem med at kontrollere de typiske blodsukkerudsving, der opstår når man spiser stivelsesholdige fødevarer som brød til morgenmad.  

Men EGCG havde ingen væsentlig effekt på blodsukkerudsvinget hos mus, der blev fodret med glucose eller maltose, hvilket formentlig hænger sammen med den måde kroppen omdanner stivelse til sukker.  

Et enzym kaldet alfa-amylase, som produceres i munden og af bugspytkirtlen hjælper med at nedbryde stivelse til maltose og glucose - og EGCG fungerer netop ved at hæmme enzymets evne til at nedbryde stivelse.

Forskerne pointerer dertil at EGCG ogdå viste sig at reducere aktiviteten af alfa-amylase i bugspytkirtlen med 34 procent.  

Nul sukker

Hvis mekanismen holder hos mennesker kræver det at man ikke bruger sukker i den grønne te.  

"Sukkeret kan ophæve den virkning, som grøn te kunne have på stigningen i blodsukkeret, siger Lambert, der pointerer at det desuden er vigtigt at man spiser og drikker brød og te samtidigt - at drikke en kop te efter at have spist brødet hjælper formentlig ikke på blodsukkerudsvinget.  

Lambert siger at forskernes næste skridt er at teste forbindelsen på mennesker.  

"Den relativt lave effektive dosis af EGCG gør det let at lave studier med mennesker," siger han.