Skip to main content
logo for klog kost

Tørstegning og grill kan medføre diabetes

{module Google Artikel Billedtop}

Grillmad kan udvikle stoffer, som kan medføre diabetes.Har du haft fuld gang i grillen henover sommeren, så har du måske en forøget risiko for at udvikle diabetes.

Ikke alene på grund af for fed mad, men fordi grillning udløser stoffer, der påvirker funktioner, som styrer inflammation og insulinresistens.

Forskere på Mount Sinai School of Medicine anført af dr. Helen Vlassara, der er professor og direktør for afdelingen for Experimentel Diabetes and Aging, fandt, at mus, der konstant blev udsat for forbindelsen, methyl-glyoxal (MG), udviklede betydelige underlivssmerter vægtøgning, tidlig insulinresistens, og type 2 diabetes.

Methyl-glyoxal er resultat af en kemisk kædereaktion kaldet AGE, som sker ved at maden tilberedes med tør varme - altså enten  over en grill, i en microbølgeovn eller i en ovn, hvor der ikke er rigeligt væde i fadet.

I undersøgelsen blev en gruppe mus fodret med en kost med MG over fire generationer, mens kontrolgruppen fik en diæt uden MG. Begge diæter havde normale og samme mængder kalorier og fedt.

Udviklede insulinresistens

Over fire generationer begyndte de mus, der fik MG, at udvikle tidlig insulinresistens og øget kropsfedt, hvorimod kontrolgruppen ikke fik nogle af disse helbredsproblemer.

Forskerne fandt, at MG forårsagede en markant defekt i beskyttelsesmekanismer som enzymet SIRT1, der er til stede i fedt og kontrollerer inflammation, samtidig med at det fremmer metabolisme af glucose og insulin.

Indtagelse af MG påvirket også negativt aktiviteten af en vigtig anti-AGE-receptor kaldet AGER1, som beskytter SIRT1 og bekæmper insulinresistens.

- Det har været en langvarig, men givende undersøgelse, der viser, at denne AGE-forbindelse, i løbet af et par generationer hos mus, bidrager til vægtøgning, insulinresistens og diabetes, hvilket minder om det mønster, vi har oplevet hos mennesker i de sidste årtier, siger Dr. Vlassara.

- Disse vigtige resultater bør bruges til at forstå og forhindre den menneskelige epidemi af fedme og diabetes.

Mavefedtet fra MG-fodrede mus blev omdannet til et depot af fedtceller, der producerer meget inflammatoriske molekyler kaldet cytokiner, som nedsætter glukose-optagelse og bremser fedt-omsætning, samt resulterede i insulinresistens og diabetes. Mus, der blev fodret med MG-fri kost, viste til gengæld høje niveauer af SIRT1, AGER1 og ingen diabetes.

- Undersøgelsen viser, hvordan den langvarige indtagelse af tilsyneladende uskadelige stoffer i almindelige levnedsmidler, såsom MG, kan reducere immunsystemet og kompromittere den medfødte modstand mod metaboliske og andre sygdomme, siger Dr. Vlassara.

Udgangspunkt for nye kostanbefalinger

- Resultaterne er også ganske spændende, fordi de giver os nye redskaber, der kan hjælpe os til at tage forholdsregler, der kan forebygge diabetes, enten ved at undertrykke dannelse af MG eller ved at forhindre at vi spiser dem.

Nyere klinisk forskning udført af Dr. Vlassaras team viste, at en beskeden nedsættelse af fødevarer med højt AGE forbedrede insulinresistensen hos voksne med type 2-diabetes, uden at reducere fedt- eller kulhydratforbruget. I andre lovende forsøg, har holdet brugt et mundtlig middel, der binder AGEs i tarmen, hvorved det ikke bliver optaget.  

- I mere end 30 år har vi studeret mulighederne for at fjerne skadelige AGEs fra kroppen - og nu fra mad - som en måde at bremse diabetesepidemien, siger Dr. Vlassara.

Forskerholdet anbefaler, at kliniske retningslinjer revideres for at stoppe brugen af tør varme og erstatte dem med metoder, der bruger mindre varme eller masser af fugt (vand) som i stuvning, eller ved at koge eller dampe maden.

Eksempler på kost med færre kemiske reaktioner kunne være stuvet eller kogt oksekød, kylling og fisk i stedet for grillet kød.

 

 

  • Oprettet den .