Søg på Klog Kost

Lakridsrod kan hjælpe diabetikere

Lakridsrod har været et remedie i naturmedicin i tusinder af år, men nye undersøgelser har også vist at den har helbredsmæssige fordele.Et stof i lakridsrod kan hjælpe diabetikere med at kontrollere deres blodsukker.

Lakridsrod har været skattet i traditionel healing siden oldtiden og i tidligere undersøgelser vist sig at kunne berolige maven og lindre sygdomme i luftvejene. Den er tilmed valgt som årets lægeplante i 2012.

Nu har forskere ved Max Planck Instituttet for Molekylær Genetik i Berlin opdaget, at lakridsrod også indeholder stoffer med en anti-diabetisk effekt. En gruppe stoffer kaldet amorfrutins kan ikke kun reducere blodsukker, de er også anti-inflammatorisk og optages let. derfor kan de være velegnede i behandlingen af komplekse metaboliske lidelser.

Anvendt i årtusinder

Naturlige stoffer har et overraskende og ofte stort set uudnyttet potentiale i forebyggelse og behandling af almindelige sygdomme. For eksempel indeholder lakridsrod Glycyrrhiza forskellige stoffer, der hjælper til at afhjælpe sygdomme i luftvejene og fordøjelsessystemet.

Det har været anvendt i årtusinder i traditionel heling, hvor det hovedsageligt indtages i form af te. Et team af forskere, der arbejder med Sascha Sauer fra Max Planck Instituttet for Molekylær Genetik i Berlin har nu opdaget, at Papilionaceae-planten eller bælgplanter også kan være effektive i behandlingen af voksne med diabetes 2. Forskerne identificerede en gruppe af naturlige stoffer med en anti-diabetisk effekt, kaldet amorfrutins, i plantens spiselig rod.

Stofferne har en simpel kemisk struktur, der ikke kun findes i lakridsrod, men også i frugten af amorpha fruticosa. De nye anti-diabetiske midler blev opkaldt efter denne plante, som er hjemmehørende i USA, Canada og Mexico.

Kan også forhindre fedtlever

Som forskere har påvist ved hjælp af diabetiske mus, har amorfrutins ikke kun egenskaber, som mindsker blodsukker, men de er også antiinflammatoriske i deres virkning. Desuden kan de også forhindre fedtlever - en almindelig sygdom forårsaget af overdrevent højt fedtindhold i kosten.

- De sundhedsgavnlige virkninger er baseret på det faktum, at amorfrutin molekyler sætter sig direkte på en receptor i kernen kaldes PPARy, forklarer Sascha Sauer.

PPARy spiller en vigtig rolle i cellens fedt og glucosemetabolisme. Binding af amorfrutin molekyler aktiverer forskellige gener, der reducerer plasmakoncentrationen af visse fedtsyrer og glucose. Det reducerede glucoseniveau forhindrer udviklingen af insulinresistens - hovedårsagen til voksen diabetes.

- Selv om der allerede er lægemidler på markedet, der påvirker PPARy-receptoren, er de ikke selektive nok i deres virkning og forårsager bivirkninger som vægtøgning og hjerte-kar-problemer, siger Sascha Sauer.

Skal indtages som kosttilskud

I modsætning hertil er amorfrutins meget godt tolereret.

- Men at drikke lakrids te eller spise lakrids hjælper ikke på behandlingen af diabetes, forklarer forskeren.

- Koncentrationen af stofferne i te og lakrids er alt for lavt til at være effektiv.

Forskerne har derfor udviklet særlige udvindingsmetoder processer for at opnå amorfrutins fra fabrikken i tilstrækkelige koncentrationer. Dette kunne anvendes til at fremstille amorfrutin ekstrakter i industriel målestok.

De nyligt opdagede aktive stoffer synes ikke blot at være meget lovende i behandling af komplekse metaboliske sygdomme, men de kan også være egnet til profylaktisk anvendelse.

- Amorfrutins kan bruges som funktionelle kosttilskud eller som milde lægemidler, der er individuelt tilpasset til patienten, siger Sascha Sauer.

- I betragtning af den hurtige spredning af metaboliske sygdomme som diabetes, er det hensigtsmæssigt at udvikle disse stoffer yderligere.

For at gøre dette, skal forskerne nu teste effekten af de stoffer og bruge amorfrutin ekstrakter i kliniske undersøgelser af diabetes patienter.