Søg på Klog Kost

Diabetiker: Vælg ris med omtanke

Der er stor variation i de forskellige rissorters placering på det Glykæmiske Indeks. Ris er ikke bare ris. I hvert fald ikke for diabetikere, der ifølge ny forskning, kan vælge ris der er både godt og dårligt for deres blodsukker.

Et forskerhold fra International Rice Research Institute (IRRI) har analyseret 235 typer ris fra hele verden og fundet ud af at der er store variationer i forhold til det såkaldte Glykæmiske Indeks (GI), som diabetikere over hele verden, spiser efter.

Og vinderne viser sig at være ristyper, der er næsten umulige at få herhjemme, som f.eks. en af de mest populære ris i Indien kaldet Swarna ris.

Udsvinget for de flere hundrede typer ris var på mellem 48 og 92 på det glykæmiske indeks. Gennemsnittet lå på 64, men i realiteten kan man ikke regne med at ris bare er ris, hvis man er diabetiker.

Forskerholdet fra IRRI har også identificeret nøglen til det gen, der bestemmer GI for ris, hvilket er vigtigt for risdyrkeres mulighed for at udvikle sorter med forskellige GI-niveauer, der opfylder forbrugernes behov.

Fremtidig udvikling af lav GI ris vil også gøre det muligt at fremstille og udvikle nye fødevarer baseret på ris med et lavt GI.

- Forståelse af at forskellige typer ris har forskellige GI-værdier giver forbrugerne mulighed for at træffe informerede valg om den type ris, de ønsker at spise, siger Dr. Melissa Fitzgerald, der ledede holdet fra IRRI.

- Rissorter som Indiens mest almindeligt udbredt ris, Swarna, har et lavt GI og sorter som Doongara og Basmati fra Australien har et medium GI, tilføjer hun.

Godt nyt for diabetikere

- Dette er gode nyheder for diabetikere og personer med risiko for diabetes, der forsøger at styre deres blodsukker gennem kosten, da det betyder, at de kan vælge ris, som kan hjælpe med at opretholde en sund kost med et lavt GI, siger Dr. Tony Bird, der medvirkede ved undersøgelsen.

 

Fødevarer med et lavt GI er dem, der måles til 55 eller mindre, medium ligger mellem 56 og 69, mens et højt GI måler 70 og derover.

Når maden er målt til at have et 'højt GI', betyder det, at det er let fordøjeligt og absorberes af kroppen, hvilket ofte resulterer i svingninger i blodsukkeret, der kan øge chancerne for at få diabetes, og gøre forvaltningen af type 2-diabetes vanskelig.

Omvendt er fødevarer med et lavt GI dem, der medfører en langsom fordøjelse og optagelse i kroppen, hvilket medfører en gradvis og langsom frigivelse af sukker i blodet, hvilket har vist sig gavnlig for sundheden, herunder at mindske risikoen for at udvikle diabetes.