Søg på Klog Kost

Stenfrugter bekæmper diabetes og betændelse

Fenolforbindelser i stenfrugter som blommer, og ferskner har anti-inflammatoriske og anti-diabetiske egenskaber.Ferskner, blommer og nektariner har potentiale til at bekæmpe fedme-relateret diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

- Fenolforbindelser i disse frugter har anti-inflammatoriske og anti-diabetiske egenskaber i forskellige cellelinier og kan også reducere oxidation af det dårlige kolesterol, LDL, som er forbundet til kardiovaskulær sygdom, siger Dr. Luis Cisneros-Zevallos fra Texas AgriLife Research.

Unik virkning

Det unikke ved disse frugter er at blandingen af bioaktive forbindelser virker samtidigt på de forskellige dele af sygdomme.

- Vores arbejde viser, at de fire store fenolgrupper - anthocyaniner, clorogenic syrer, quercetin derivater og katekiner - påvirker forskellige celler - fedt celler, makrofager og vaskulære endotelceller, forklarer han.

- Men på samme tid, arbejder alle samtidigt på forskellige fronter mod forskellige sygdomstegn, herunder fedme, inflammation, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, siger han.

Cisneros-Zevallos mener at det er første gang, at bioaktive forbindelser i en frugt har vist sig potentielt at angribe en sygdom fra forskellige vinkler.

- Hver af disse stenfrugter indeholder de næsten samme fenolgrupper, men i forskellige størrelser, så alle er en god kilde til sundhedsfremmende stoffer og kan supplere hinanden, siger han.