Søg på Klog Kost

Mandelolie måske effektivt mod diabetes

Olie udvundet af mandeltræets frø påvirker insulinfølsomheden og kan dermed bruges i kampen mod diabetes.Olie udvundet af mandeltræers frø kan være fremtidens våben mod fedme og diabetes 2.

Det viser et forsøg på Missouri University of Science and Technology, hvor forskere har teste mandelfrøolie, kaldet sterculic olie, der udvindes af frøene fra det vilde mandeltræ sterculia foetida.

Tidligere forsning har vist at fedt omkring maven er særligt farligt fordi det blokerer for insulinen, så

Forskerne blandede olien i kost, der blev givet til fede laboratoriemus, som efter et stykke tid udviklede en større følsomhed over for insulin.

- Vi fandt en statistisk signifikant forbedring i glukosetolerance og insulinfølsomhed hos de fede mus, siger Shreya Ghosh, en Ph.D. studerende i Miljøteknologi på Missouri University Science & Technology.

Sterculic-olien havde ingen negativ effekt på magre mus, der blev fodret med den samme kost.

Færre mikroorganismer

Forskningen bygger på tidligere undersøgelser udført på University of Missouri-Columbia. I disse studier viste sterculic-olien sig at undertrykke enzymet stearoyl-CoA desaturase 1 (SCD1). SCD1 er forbundet med insulinresistens, en tilstand, der kan føre til diabetes 2 og fedme.

Andre undersøgelser har vist, at fede mus, der har et underskud af hormonet leptin, har en anden sammensætning i tarmfloraen end magre mus.

- Leptin hjælper med at regulere stofskiftet, og mangler hormonet, kan det bidrage til fedme, siger Dr. Daniel Oerther, der er formand for Miljøteknologi på Missouri S & T.

I undersøgelsen viste kosten, der var suppleret med sterculic-olie, sig at medføre lavere niveauer af tre typer mikroorganismer i tarmen - Actinobacteria, Bacilli og Erysipelotrichia - hos de fede mus.

- Det er ikke klart, hvorvidt de lavere niveauer af mikroorganismerne førte til forbedring af glukosetolerance og insulinfølsomheden blandt de fede mus, siger Oerther.

Forbedret glukose-tolerance

I eksperimenterne brugte Ghosh 28 hanmus - 14 overvægtige og 14 normalvægtige, alle fem uger gamle. Hun delte musene op i fire grupper og gennem ni uger fodrede hun halvdelen af de fede og halvdelen af de normalvægtige mus med en diæt, suppleret med 0,5 procent sterculic-olie.

Den anden halvdel af de to grupper blev sat på den samme kost, men uden sterculic-olie - som en kontrolgruppe.

Ghosh registrerede i løbet af de ni uger musenes vægt, kostmængder og glucose niveauer.

Efter ni uger gennemførte forskerne en DNA-analyse af tarmfloraen hos musene. Resultaterne bekræftede sammenhængen mellem kost, forbedret glucosetolerance og grupper af mikroorganismer. Selv om mus på en kost med sterculic-olie ikke fik noget vægttab, mener både Ghosh og Oerther, at deres resultater kan føre til ny indsigt i styring af diabetes og vægt.