Skip to main content
logo for klog kost
Et dagligt glas rødvin til maden kan forbedre kolesteroltallet og hjertekarsystemet hos diabetespatienter. Hos nogle forbedrer det også blodsukkeret.

Rødvin sundt for hjertet for diabetespatienter

Har du diabetes er det en god ide, at drikke et glas rødvin til aftensmaden for at få bedre kontrol med dit kolesteroltal og hjerteproblemer.

{snippet start}

Det viser nye resultater fra et to-årigt kontrolleret lodtrækningsforsøg på Ben-Gurion Universitetet i Negev, Israel. Derudover kan både rød- og hvidvin forbedre blodsukkerkontrollen - hvis man vel at mærke har den rette genetiske stofskifteprofil.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, havde til formål at vurdere virkningerne og sikkerheden ved et moderat alkoholforbrug hos diabetikere, og søgte at afgøre om typen af vin havde betydning.

Diabetikere er mere tilbøjelige til at udvikle hjertekarsygdomme end befolkningen generelt og har lavere niveauer af det gode HDL-kolesterol. På trods af utallige observationsstudier er det stadig kontroversielt for læger at anbefale et moderat alkoholforbrug, især for mennesker med diabetes, på grund af manglende langsigtede, kontrollerede lodtrækningsforsøg, som opfattes som den højeste standard for videnskabelige undersøgelser.

Rødvin viste sig langt bedre til at forbedre den samlede metaboliske profil, hovedsagelig ved beskedent at øge det gode HDL-kolesterol og apolipoprotein A1 (en af ​​de vigtigste bestanddele af HDL-kolesterol), samtidig med at det medfører en reduktion af forholdet mellem total kolesterol og HDL-kolesterol.

Forskerne konkluderede, at et moderat vinforbrug af især rødvin hos diabetikere, der har styr på deres blodsukker og spiser en sund kost, tilsyneladende reducerer risikoen for hjertekar-problemer. 

Nogle mennesker omsætter alkohol hurtigere end andre afhængig af om de har genetiske varianter, der får ADH-enzymet til at blive mere aktivt.

Forskerne fandt, at kun personer med en langsom alkohol-omsætning, der drak vin, opnåede en forbedring af deres blodsukkerkontrol, mens en hurtig alkohol-omsætning (hvor alkoholpromillen meget hurtigere falder) ikke fik en bedre blodsukkerregulering af rødvinen.

Ca. én ud af fem deltagere viste sig at have en hurtig alkohol-omsætning, da forskerne foretog en gentest for at fastslå deres ADH-profil.

Hverken rød- eller hvidvin medførte ændringer i blodtrykket, leverfunktionsprøver, fedme, eller bivirkninger/symptomer. Imidlertid blev søvnkvaliteten signifikant forbedret af begge typer vin, sammenlignet med en kontrolgruppe, der drak vand.

Gratis vin i to år

I alt deltog 224 diabetespatienter fra 45-75 år, der generelt ikke drak alkohol. De blev bedt om gradvist at begynde på et moderat vinforbrug som del af en sund kost.

Patienterne blev tilfældigt opdelt i tre lige store grupper, der enten skulle drikke et glas (150 ml) mineralvand, hvidvin eller rødvin til aftensmaden i to år. Patienter fik vinen gratis, men skulle returnere deres tomme vinflasker for at få nye forsyninger. Alle grupper fulgte en middelhavsdiæt, der blev kontrolleret på forskellige måder.

I løbet af undersøgelsen gennemgik patienterne en række omfattende medicinske tests, herunder løbende overvågning af ændringer i blodtryk, puls og blodsukkeret samt test af åreforkalkning og fedt med ultralyd og MR-test.

"Forskellene på rød- og hvidvin skyldtes - i modsætning til vores oprindelige hypotese - ikke alene alkohol. Begge indhold godt 17 gram ethanol svarende til 120 kalorier pr 150 ml. glas. Men rødvin havde desuden syv gange flere fenoler og 4-13 gange højere niveauer af resveratrol-forbindelser end hvidvin.

Genetikken tyder på, at ethanol spiller en vigtig rolle for glukoseomsætningen, mens rødvins effekter derudover skyldes ikke-alkoholiske stoffer," siger prof. Iris Shai, der er chefforsker bag forsøget, som er lavet i samarbejde med  Harvard University, USA, universitetet i Leipzig, Tyskland og Karolinska Instituttet, Sverige.

{snippet related}

  • Oprettet den .