Søg på Klog Kost

Den rigtige kost kan afhjælpe spædbarnskolik

Følg nogle enkle råd og slip - måske - for babygråd.Kolik hører til blandt nybagte forældres værste mareridt. En baby, der skriger utrøsteligt og hvis lille krop står som en flitsbue af smerte, er næsten ikke til at bære. Men der er gode kostråd både for den ammende mor og det lille barn.

Ved at tænke dig om, når du selv spiser og når du giver dit barn føde, kan du gøre meget for at forebygge og afhjælpe småbarns kolik:

  1. Undgå at overfodre barnet. Du skal ikke forveksle kolik med sult. Hold dig til de fastlagte tidspunkter og mængder for babys måltider. Giver du flaskemad, skal du afmåle mængden i flasken, og giver du bryst, skal du tælle minutter, hvor barnet ligger ved brystet.
  2. Ammende mødre skal undgå mælkeprodukter, koffein, løg, kål, bønner, broccoli og andre fødevarer, der giver luft i maven.
  3. Undgå juice til en baby. Tilbyd i stedet vand. Hvis barnet får juice, skal det være fortyndet.
  4. Hvis babyen får modermælkserstatning, prøv at skifte til et andet produkt, evt. et allergisikkert. Nogle forskningsresultater viser, at et skift kan nedsætte antallet af kolikanfald og varigheden af anfaldene. Det er værd at forsøge et skift på mindst en uges varighed.

Og husk, du er ikke alene. Spædbarnskolik er et meget almindeligt problem, op til hvert fjerde barn har nogle måneder med skrig og skrål. Diskuter med din læge, hvad I kan gøre. Husk også, at kolik som regel er et symptom hos sunde, aktive børn, som spiser godt og vokser fint. Og udover disse få kostråd, er der mange andre muligheder for at afkorte og afhjælpe dette ’alle forældres mareridt’.