Skip to main content
logo for klog kost

Spædbørn med jernmangel bliver socialt handicappede

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Jernmangel rammer især for tidligt fødte børn og risikerer at påvirke både deres uddannelse og sociale liv som voksne.

Det viser en ny undersøgelse, hvor amerikanske forskere har undersøgt en gruppe voksne omkring 25 år efter at de fik målt deres jernindhold i blodet som spædbørn.

Jernmangel er et verdensomspændende problem, især i udviklingslandene og blandt spædbørn og gravide kvinder. Jernmangel er forbundet med dårligere kognitive, motoriske, sociale og emotionelle evner.

Forskere fra University of Michigan, Oakland University og Instituto de Atención pediátrica, Costa Rica har nyligt forsøgt at finde ud af hvordan det er gået 191 personer, der som spædbørn (12-23 måneder) fik målt og behandlet deres jernindhold. De stammede alle fra et bysamfund i nærheden af San Jose , Costa Rica.

Den oprindelige analyse sammenlignede børn med kronisk eller alvorlig jernmangel med børn, der havde tilstrækkeligt jernindhold. Alle spædbørn med jernmangel fik jerntilskud i 3 måneder.

Fakta om jernmangel

Jern er vigtig for produktionen af røde blodlegemer. Jernmangel kan derfor medføre blodmangel og træthed. Især for tidligt fødte børn risikerer at bliver ramt af jernmangel fordi opbygningen af jern i kroppen sker i de sidste måneder før fødslen.  Gode kilder til jern i kosten er eksempelvis  lever, oksekød, hvede- eller risklid, æg, fuldkornsbrød og tørrede frugter. Husk at tale med din læge om jerntilskud til dit barn. 

Men fordi jernmanglen sandsynligvis havde varet i måneder, før den blev identificeret og behandlet, havde nogle spædbørn stadig reduceret jernindhold - selv efter at deres jernmangelanæmi var blevet korrigeret.

Dårligere uddannede

122 forsøgspersoner deltog i den voksne opfølgende vurdering, som viste følgende resultater.

  • I gennemsnit gennemførte de 33 voksne, som havde kronisk jernmangel som spædbørn, ét skoleår mindre.
  • De var mindre tilbøjelige til at gennemføre gymnasiet eller højere uddannelser.
  • De var mindre tilbøjelige til at blive gift.
  • De vurderede selv deres følelsesmæssige sundhed værre og rapporterede flere negative følelser og manglende evner til at binde sig.

Selvom resultaterne var bedre hos de personer, der efter 3 måneders jernbehandling havde et normalt jernindhold, viser denne langsigtede opfølgning, at personer med kronisk jernmangel i barndommen fungerer dårligere som voksne på alle planer undtagen når det gælder fysisk sundhed og beskæftigelse.

"Denne observation tyder på, at behandling af jernmangel, som forhindrer at den bliver kronisk og svær, kan forhindre at folk klarer sig dårligt på lang sigt," siger Dr. Betsy Lozoff, der ledede undersøgelsen.