7. Fisk
En undersøgelse fra Ohio state University viste tidligere i 2013, at højere niveauer af omega-3 fedtsyrer fra både planter og fisk i blodcellerne var forbundet med en lavere sandsynlighed for hoftebrud.
Ud over omega-3 fedtsyrer, undersøgte forskerne også niveauet af omega-6-fedtsyrer, som vi generelt spiser mest af i den vestlige verden. Undersøgelsen viste at jo flere omega-6-fedtsyrer kvinderne spiste i forhold til omega-3 fedtsyrer, jo højere var risikoen for hoftefraktur.
Forskernes hypotese er, at betændelse kan bidrage til nedbrydning af knoglerne, som er forårsaget af øget frigivelse af osteoklaster-celler - en væsentlig årsag til knogleskørhed. Adskillige undersøgelser har vist at såvel omega-3 som omega-6 fedtsyrer begrænser inflammation.
Det var især to af de tre omega-3-fedtsyrer, der reducerede risikoen for knoglebrud, nemlig ALA (alfa-linolensyre), der stammer fra vegetabilske kilder, såsom hørfrøolie og nogle nødder, og EPA (eicosapentaensyre), som findes i fede typer fisk.
|