Søg på Klog Kost

Risikoen for knoglebrud er op til fire gange så høj, hvis du har passeret overgangsalderen.

Salt øger kvinders risiko for knoglebrud

 

Spiser du meget salt risikerer du nemmere at brække håndleddet eller andre knogler - hvis du er kvinde og har passeret overgangsalderen.

Det viser en ny japansk undersøgelse, der viser, at ældre kvinder, der indtager store mængder natrium har mere end fire gange større risiko for knoglebrud.

"Overdreven natrium indtag synes at være en risikofaktor for knogleskørhed," sagde Nawata, professor i sundhed og ernæring ved universitetet i Shimane i Matsue, Japan.

Tidligere forskning har afsløret en sammenhæng mellem et stort saltforbrug og knoglenedbrydning og lavere knogletæthed. Nawata og hendes kolleger gennemførte undersøgelsen for at finde ud af om alt for meget natrium også er relateret til risikoen for fraktur. Forskerne studerede 213 postmenopausale kvinder med en gennemsnitlig alder på 63, som var blevet screenet for knogleskørhed.

Overgangsalderen medfører en stærkt forøget risiko for knogleskørhed på grund af det faldende østrogen-niveau. Mange kvinder opdager først at de lider af knogleskørhed, når de brækker en knogle - typisk i håndleddet. Et hoftebrud kan medføre store handicaps og har vist sig at være årsag til omkring 3000 afledede dødsfald i Danmark årligt fordi hoftebruddet for eksempel reducerer patienternes muligheder for at træne.

Uafhængig af knogletæthed

Screeningen af deltagerne i den japanske undersøgelse indebar en scanning af knogletætheden kombineret med et spørgeskema om deres spisevaner samt en blodprøve, der kunne udelukke medicinske tilstande, der kan øge risikoen for fraktur.

Kvinderne gennemgik også motoriske test af deres balance, for at bestemme deres faldrisiko og en test af deres håndgrebs styrke. Lav gribestyrke er en risikofaktor for osteoporose-relateret brud.

Kvindernes gennemsnitlige daglige natrium indtag var på 5.211 milligram (mg). Deltagerne med det højeste natriumforbrug indtog 7.561 mg per dag.

Disse deltagere havde en 4,1 gange større sandsynlighed for allerede at have fået et knoglebrud sammenlignet med de deltagere, der havde det laveste natrium indtag.

Salt og natrium

Teknisk set kan salt være enhver ionisk forbindelse dannet ved omsætning af en syre og en base, men det meste af tiden bruges ordet om bordsalt, som er natriumchlorid eller NaCl. Når du ser på en varedeklaration ser at der er et indhold af natrium i varen skal du gange med 2,5 for at få indholdet af salt. De kvinder, der i undersøgelsen indtager den højeste mængde natrium på over 7.500 mg, spiser altså hvad der svarer til 18 gram salt. I Danmark er den anbefalede daglige dosis 5-6 gram.

Den øgede risiko var uafhængig af andre risikofaktorer - mest overraskende var det uafhængigt af kvindernes knogletæthed, men også uafhængigt af deres alder, BMI, kalcium-niveau og blodets niveau af D-vitamin, samt deres balanceevne og muskelstyrke.

"Deltagerne, der spiste mindst salt, havde ikke har en øget risiko for knoglebrud, siger Nawata.

Japanere spiser i gennemsnit mere natrium end amerikanerne - 3.972 mg mod omkring 3.400 mg per dag, fortæller forskerne.

I den vestlige verden spiser vi dog også langt mere salt end det anbefalede daglige indtag på 4-5 gram, hvilket svarer til mindre end en teskefuld bordsalt.