Søg på Klog Kost

Olivenolie kan styrke dine knogler

Olivenolie kombineret med en middelhavskost synes at kunne forebygge nedbrydelse af knoglerne.Middelhavskosten har i flere år været kendt for at være en effektiv diæt i forhold til hjertekar-systemet, men ny forskning viser at den også kan være godt for knoglerne.

Undersøgelser har vist, at forekomsten af knogleskørhed i Europa er lavere i Middelhavsområdet. Den traditionelle middelhavskost, er rig på frugt og grøntsager, med et højt forbrug af oliven og olivenolie.

- Indtagelsen af olivenolie er relateret til forebyggelse af knogleskørhed i flere eksperimenter, siger dr. José Manuel Fernández-Real, på Hospital Dr. Josep Trueta i Girona, Spanien og leder af undersøgelsen.

- Men dette er den første undersøgelse, der viser, at olivenolie tilsyneladende bevarer knogler, i det mindste bestemte knoglemarkører.

Deltagerne i denne undersøgelse var 127 mænd i alderen 55 til 80 år, der var tilfældigt udvalgt fra et større studiet, PREDIMED studiet. som har til formål at vurdere effekten af middelhavskosten for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Kun kost med olivenolie hjalp

De ældre mænd havde dog ingen forudgående hjerte-karsygdom, men enten en diabetes 2-diagnose eller mindst tre kardiovaskulære risikofaktorer, nemlig hypertension, forhøjet kolesterol eller hjertekarsygdom i familien.

Deltagerne blev tilfældigt inddelt i tre grupper: En der fik middelhavskost med blandede nødder, en der fik middelhavskost med jomfru olivenolie og en der kom på en fedtfattig diæt.

Biokemiske målinger af osteocalcin, der er et lille protein, som formentlig har betydning for knoglevævs struktur, samt målinger af glukose, kolesteroltal, HDL-kolesterol og triglycerider blev udført i starten af studiet og efter to år.

Forskerne fandt, at kun middelhavskost med olivenolie var forbundet med en betydelig stigning i koncentrationen af osteocalcin og andre knogledannelse markører.

Mens der ikke var nogen signifikante ændringer i calcium-niveauet hos de gamle, der fik olivenolie, faldt calcium-niveauet betydeligt i de to andre grupper.

Desuden havde især olivenolie positiv indflydelse på insulinproduktionen.

- Osteocalcin har i tidligere forsøg vist sig at have betydning for insulinproduktionen, pointerer Fernández-Real, der får sin artikel om forsøget udgivet i oktober-udgaven af Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM).